Можело! Само за седмица НАП събра над 4 млн. лв. просрочени задължения

- Advertisement -

Националната агенция за приходите събра над 4 млн. лева просрочени задължения само за седмица. Освен това десетки длъжници са поели ангажимент за внасяне на още над 9 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски през следващите 2 седмици.

Това се похвалиха от НАП, след като през май служебният министър на финансите Асен Василев съобщи за просрочени задължения към фиска в размер на 9.9 млрд. лв., като най-големите 100 фирми-длъжници не са превели навреме данъци и осигуровки за 2 млрд. лв. НАП публикува на видно място в сайта си списък на фирмите – длъжници на фиска, които дължат над 5000 лв.

Част от тези вземания са трудно събираеми, защото не са обезпечени, но сред длъжниците има и работещи предприятия, обясни тогава министър Василев. Той описа ситуацията като силно притеснителна – „картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на липса на последващ контрол, картина, която е позволила да се натрупат огромни дефицити в системата било чрез измами, било чрез неплащане“.

За събирането на просрочените задължения са били ангажирани териториалните директори на НАП, които са организирали спешни персонални срещи с най-големите длъжници.

Териториалните директори са разговаряли лично с 95 лица в рамките само на седем дни, като в партньорски дух са обсъдени възможностите за плащане, включително на части, съобщават от НАП. Близо 50% от длъжниците са направили плащане непосредствено след срещата. Част от лицата са поели ангажимент до края на юни 2021 г. да погасят задължения на обща стойност над 9 млн. лева, а други – че ще заплатят дълговете си в рамките на годината.

Срещите с лица със закъснели плащания към бюджета продължават, съобщават от НАП.

Прегледана: 144295

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече