Бойко Рашков категоричен, че Гешев ще се намеси и в „канибалския скандал“

- Advertisement -

Вътрешният министър Бойко Рашков е сигурен, че главният прокурор Иван Гешев ще се намеси в т.нар. канибалски скандал. Тази теза служебният вицепремиер разви при участието си в Неделя 150 по БНР. „Главният прокурор ще се намеси и в този случай, сигурен съм. Той се намесва навсякъде, уверявам ви. Неговият предшественик също е проявявал бездействие по отношение на това досъдебно производство, което е било прекратено“, обяви Рашков.

Става дума за започналата през последните дни проверка в националната полиция, която е по твърденията на самия Рашков от преди две седмици, че бившия премиер бил заплашвал бизнесмен как „семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо“. Вътрешният министър съобщи за канибалската заплаха в предаване на Сашо Диков, но не каза имена. Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител. Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Той не каза кой е спасеният министър. Но направи препратка към прословутата среща „Ти си го избра“ в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха разговори.

Самият Борисов отрича каквото и да е участие в скандала. „Трескаво търсят някой като онзи бизнесмен в комисията, който се оказа, че нито ме знае, нито ме познава и нищо от казаното от него не излезе вярно. Като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек. Само това не са ми пришили. На филета“, каза Борисов в централата на ГЕРБ, веднага след обвиненията на Рашков.

Именно покрай този случай тези дни се оказаха разпитани Мирослав Найденов, Николай Кокинов, Бойко Найденов. 

Сега пред БНР Рашков обяви, че е редно не само те, но и всички лица, които имат информация по този случай да бъдат изслушани, за да може да се направи извод дали към този момент съществуват данни да се образува досъдебно производство и да се започне разследване. „Действащите магистрати, съдии, прокурори и следователи нямат имунитет от призоваване и от изслушване. Посочено е в закона кой има имунитет. Що се касае до тези, които са били прокурори, какъвто е Николай Кокинов или Мирослав Найденов, който е бил министър, не виждам абсолютно никаква законова пречка те да бъдат изслушани. Всички знаем, когато беше публикуван запис с Борисов, тогава той се оправдаваше, че е бил подслушван в дома му“, каза Рашков. Според него истината можела да се установи и ако оперативните работници от онова време бъдат честни и искрени. Той обяви, че имало данни от онова време, според които един оперативен работник казал, че работата била сериозна и трябва да уведомят министър-председателя, а пък друг бил отговорил, че нямало как, защото точно този премиер си говорел със същия министър. 

Веднага след това Рашков призова за разпит и за самия Борисов. „Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да правят каквото си искат“. Рашков посочи, че след приключване на проверката ще бъдат направени изводи и преписката ще бъде изпратена на съответната компетентна прокуратура. Именно тук Рашков обяви, че е скептичен, че прокуратурата ще действа по закон и е сигурен, че Гешев ще се намеси.

„Нима обществото е забравило, че там беше доловен разговор между тримата, с който се обсъжда едно наказателно производство, по което се очаква да бъде обвинен и министърът на земеделието по онова време? Ако те така са постъпвали тогава, а може би и по-късно, да обсъждат в домовете си наказателни дела заедно с потенциални обвиняеми от една страна, с прокурор, който упражнява ръководни функции в градската прокуратура и да не забравяме министър-председателя на България, то подобни отношения в МВР в настоящия момент няма“, декларира Рашков.

Прегледана: 132175

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече