Македонски политик разпали нов скандал със София

- Advertisement -

Изказване на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ по адрес на България и българите предизвика реакцията на властите в София в петък, 2 юли.

В изявлението си, цитирано от БГНЕС, Гюровски определя българите като “татарски фашисти”, а за българките казва, че “струват две банкноти”. Гюровски говори на открито събрание на партията в центъра на Скопие.

“Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни”, гласи официалната позиция на София.

В нея се казва още, че подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. “Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство”, обяви МВнР.

Според София “независимо от всички наши прояви на добросъседство, страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят”.

Външно твърди още, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации, които категорично не помагат.

“България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите  действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България”, завършва позицията.

Прегледана: 142545

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече