Случи се! България подписа с германска фирма за строеж на завод за електромобили у нас

- Advertisement -

България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Новината, която обявихме преди една седмица, в този момент става реалност. Много съм горд, че една немска компания на бъдещето за електрически автомобили ще направи основното си производство в град Ловеч. Инвестицията е за 140 млн. евро и се надяваме, че работните места ще бъдат над 1000, каза на пресконференция Кирил Петков след подписването на документите за започване на инвестиционен проект на германски производител на електромобили у нас.

По думите му, голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, не е само сглобяването на колите.

„Цялата алуминиева конструкция ще бъде произведена в България. Кабелите ще бъдат произведени в Ямбол. Имаме още няколко български доставчика, които ще работят с тях и всичко ще се случи в Ловеч. Имаме нужда от точно такива работодатели с висока добавена стойност, експортно предприятие с идеята да расте и тук да стане хъб за електрическите автомобили“, допълни министърът.

Изпълнителният директор и член на борда на „Аутомотив клъстер България“ Любомир Станиславов също заяви, че в компанията са много горди от това, което са постигнали в България.

„Няма нищо случайно в датите. На тази дава преди 9 години беше създаден Автомобилният клъстер в България. Много сме горди с това, което постигнахме в България и само си представяме какво може да стане в следващите 9 години“ заяви Станиславов

Али Везвей от Next e.GO посочи: „За мен е чест да съм тук. Не мога да опиша колко сме развълнувани от това, което става сега. Първо искам да благодаря на Министерството и на министър Петков за неговото лидерство, визията му и доверието му не само в нашата компания, но и в немската технология. Много съм горд, защото това е технология на бъдещето, която ще бъде произвеждана тук в тази красива страна“. „По този начин не само ще разширим електрическият клъстер и ще произвеждаме електрически автомобили, но ще дадем възможност на хората да шофират достъпни, чисти и екологични автомобили. Надявам се да имаме успех и това партньорство да продължи и в бъдеще“, заяви той.

Матюс Брайтлинг от Next e.GO заяви, че двата екипа работят чудесно заедно.

Проектът ще бъде осъществен в рамките на 2 години. Очаква се над 30 000 коли годишно да излизат от завода. В България ще се произвеждат 3 модификации. Една от тях е с иновативен интериор, по-големи батерии и повече мощност. Автомобилът е кросверсия, с по-висока проходимост. Заводът ще заработи във втората половина на 2023 година, планът ни е амбициозен и предвижда фабриката да бъде построена за кратък период от време.

Прегледана: 143480

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече