Българите в чужбина изчегъртаха ГЕРБ

- Advertisement -

Електоралният срив на ГЕРБ проличава особено силно, когато се разгледат резултатите на партията сред българите в чужбина, отчете в. Сега.

Коалицията на Бойко Борисов със СДС заема едва четвърто място с 9.24% от гласовете при обработени 55.23% от протоколите в секционните избирателни комисии. Така на практика формацията затвърждава маргиналното положение, което вече заема сред сънародниците ни по света. На предния вот от 4 април 2021 г. ГЕРБ-СДС също беше четвърта с 8.66%. Тогава коалицията беше получила 14 725 гласа, а сега те са 8058 – било заради неприключилата обработка на протоколите, било защото упадъкът й е дори по-сериозен.

На парламентарните избори от 2017 г. ГЕРБ, която участва самостоятелно на вота, беше първа политическа сила с 24.55% от бюлетините. Това бяха 27 614 гласа.

ИТН става водеща политическа сила

На изборите на 11 юли „Има такъв народ” убедително печели с 33.26% или 29 014 гласа. На 4 април за партията на Слави Трифонов бяха пуснати 52 317 бюлетини. Остава да видим дали резултатът ще се промени след обработката на протоколите. Общата картина обаче ще остане същата – ИТН вече доминира сред българите зад граница.

Второто място към момента заема ДПС с 19.84% (17 304 гласа). Това е малка преднина пред „Демократична България”, която засега взема 18.50% (16 140 гласа). Завършването на протоколите ще покаже доколко е било полезно за движението на Ахмед Доган четворното увеличение на секциите в Турция. На 4 април те бяха едва 35 заради действалите дотогава ограничения върху местата за гласуване извън ЕС. С промените в Изборния кодекс на 45-ото Народно събрание таванът отпадна и броят на секциите скочи до 112 на 11 юли.

Мистерията „Възраждане“

В първата петорка се нарежда националистическата партия „Възраждане“. При неприключилата обработка на протоколите формацията на Костадин Костадинов получава 5.96% (5196 гласа). Този резултат засега е малко по-нисък от това, което получиха на 4 април – 7.43%. Но отново печели петото място, както на предния вот.

Може да се предположи, че възходът на „Възраждане“ се дължи на много активното й присъствие в социалните мрежи и на специалния акцент, който поставя в кампаниите си на агитацията сред българите в чужбина. Това обаче са само спекулации, тъй като социолозите не се постарали да потърсят отговори за ръста на партията.

А БСП почти я няма

„Изправи се! Мутри вън!“ засега събира 3.70% или 3225 гласа, с което подобрява резултата си от 4 април – тогава заемаше 8-то място в класацията. След коалицията на Мая Манолова крета някогашната могъща левица. „БСП за България“ е с 3.66% (3192 гласа). Този резултат се вписва в общата тенденция за залез на столетната партия.

Въпреки всичките си напъни, „Гражданска платформа Българско лято“ на хазартния бос Васил Божков не успява да спечели симпатиите на сънародниците ни. 2.60% (2271 гласа) е резултатът й за момента. Партия БНО, с която Божков се състезава на предните избори, получи на 4 април 5.30%.

„Българските патриоти“ – коалицията, с която се опитаха да се спасят от потъване „Воля“, ВМРО и НФСБ, засега едва надхвърля един процент.

Всички останали формации получават от няколко десетки до няколкостотин гласа.

Прегледана: 24090

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече