Петър Марков: Четвъртата ковид-вълна дойде

- Advertisement -

Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и, ако не са защитени, са риск за пациентите си. 

Това заяви епидемиологът Петър Марков за предложението на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас. Не съм привърженик на задължителната ваксинация, подчерта специалистът. 

„По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решават. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат наопаки. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните”, добавя той. 

„Всичко, което правим в живота си, носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо”, каза още Марков.

Според него началото на новата вълна вече е факт, но в начален етап. 

„Имаме устойчиво нарастване на случаите. Значителното нарастване ще дойде преди есента”, смята епидемиологът.

„Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективният начин, за да се предпазим от заразата“, добавя той. Ако искаме да ограничаваме инфекцията само по границата, това няма да има ефект. Делта вариантът вече е у нас, затова трябва да има и други мерки“, твърди Марков. 

Децата са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна”, обясни експертът. Децата също боледуват, те не са защитени 100%, допълни той. 

Всички ваксини са високо ефективни и срещу Делта варианта, но сега една доза не дава висока степен на защита. Хора с една доза сега не са добре защитени, подчерта Марков. 

Ако се ваксинирам днес, ще бъда защитен след 6 седмици, уточни той. И допълни, че засега се обсъжда трета доза не за всеки, а за хора с тежки заболявания. 

Прегледана: 132175

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече