Най-богатият българин: Медии в Германия за възхода на Владимир Тенев

- Advertisement -

„Владимир Тенев и бизнес партньорът му Байджу Бхат имат велики планове, искат истинска революция.“ Германски медии за 34-годишния милиардер от български произход Владимир Тенев, съосновател на компанията „Робинхуд“.

Дойче Веле

Няколко германски медии отделят тези дни внимание на един млад човек от български произход: 34-годишния милиардер Владимир Тенев, емигрирал в САЩ като дете. „Владимир Тенев и Байджу Бхат имат велики планове. Двамата основатели на мобилното приложение за борсови операции „Робинхуд“, които се запознават по време на следването си в университета „Станфорд“, са си поставили за цел – ни повече, ни по-малко – да демократизират за всички финансовия пазар“, пише специализираното издание „Manager Magazin“.

„Революция на Уолстрийт“

„Търговия с ценни книжа от мобилния телефон, купуване и продаване на акции само с няколко докосвания по дисплея, при това без никакви такси: с този порив „Робинхуд“ иска да направи революция в правилата, които царят на Уолстрийт. За целта обаче Тенев и Бхат имат нужда от още много пари – и решиха да си ги набавят на борсата. (…) И все пак „Робинхуд“, защитникът на малките, тепърва трябва силно да расте – Тенев и Бхат го знаят добре“, обобщава „Manager Magazin“.

Друго германско издание, „Finanz und Wirtschaft“, пише по същата тема следното: „Излизането на борсата можеше да протече по-успешно за Владимир Тенев. Миналия четвъртък изпълнителният директор изкара своята платформа „Робинхуд“ на американската технологична борса Nasdaq. Ценните книжа започнаха да се търгуват на цена от 38 долара за акция, но в края на борсовия ден цената им падна с 8%. А целта беше акциите да стигнат равнище от поне 42 долара, което щеше да оформи общата борсова „тежест“ на концерна в размер на 35 милиарда долара. Независимо от това милиардерът с български корени и американски паспорт още преди това беше влязъл списъка на супербогатите, изготвян от „Форбс“.“

„Нашата мечта“

„Manager Magazin“ цитира и казаното от Тенев по време на изслушването му в Конгреса: „Нашата мечта е да направим инвестиционната дейност по-достъпна, особено за хора с по-малко пари. Вярваме, че финансовата система трябва да бъде устроена така, че да функционира за всички, а не само за шепа избраници“.

За първия борсов ден на „Робинхуд“ разказва и германският икономически всекидневник „Ханделсблат“: „В деня, когато компанията им излиза на борсата, Владимир Тенев и Байджу Бхат решават да се поразходят по Уолстрийт. Основателите на необрокера „Робинхуд“ искат да отдадат дължимото на своя най-важен крайъгълен камък: техният стартъп от Силициевата долина, основан преди осем години, най-после стъпва на Уолстрийт. Компанията, която атакува стария финансов свят, струва на борсата 32 милиарда долара. Както повечето неща при технологичните компании, и тази разходка е перфектно инсценирана. Фотографите дебнат 34-годишния Тенев и 36-годишния Бхат, които възбудено разговарят помежду си, прегръщат се и с искрящи погледи позират пред рекламата на „Робинхуд“, която техните пиари прожектират на големи екрани във финансовия квартал на Манхатън.“

Според вестника личното богатство на Тенев възлиза на 2,4 милиарда долара, а състоянието на Бхат – на 2,8 милиарда. „Но празничното настроение не продължава дълго. Още през първия ден акцията им губи 8% от стойността си и се нарежда на трето място във вечната класация на най-неуспешните борсови стартове на подобни компании.“

По-нататък вестникът разказва историята на двамата млади предприемачи, които преди „Робинхуд“ основават още две компании, и уточнява, че родителите на Тенев са българи, които работят в Световната банка. „Ханделсблат“ и другите две германски медии не пропускат да разкажат подробно и за ролята, която Тенев и Бхат изиграха в началото на годината, когато акциите на фирмата „Gamestop“ експлозивно се вдигнаха благодарение на координираната дейност на дребни вложители.

Прегледана: 152330

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече