Кирил Петков иска оставки в ръководството на ВМЗ Сопот

- Advertisement -

Министърът на икономиката Кирил Петков влиза в нов етап на битката с кадровото наследство от кабинета  „Борисов“. Сега на дневен ред са смените в управлението на военния гигант ВМЗ (Вазовски машиностроителни заводи) и в ДКК (Държавната консолидационна компания). Петков отиде на място в Сопот, където работниците на ВМЗ също искат смяна на директорите и се стягат за протести, съобщи Сега

ВМЗ в момента е дъщерно дружество на ДКК. Предприятието,произвеждащо снаряди, бе натикано в мегахолдинга заедно с още други „стратегически“ фирми от всякакви области – от строителство до млекопроизводство. Правителството на Бойко Борисов твърдеше, че иска да „опази“ военните заводи от „крадливи частни ръце“. Всъщност „опазеното“ държавно дружество влошава финансовото си състояние, особено в последните месеци. А служебният министър на икономиката в момента се натъква на същите правни пречки като с държавната банка ББР – не може директно да уволни шефовете на ВМЗ, защото предприятието е подчинено на ДКК и именно ДДК трябва да направи процедурата по освобождаването.

Пред работниците днес министър Петков обяви, че до края на деня ще прикани 4-ма от петимата членове на съвета на директорите на ВМЗ да подадат сами оставки.  Той отбеляза, че бордът, който е бил назначен през април, точно преди смяната на властта, се проваля – предприятието не изпълнява договори, не разплаща доставки и за броени месеци са натрупани около 6 млн. лева загуби.

Нямам забележки към работата на изпълнителния директор Иван Гецов“, подчерта Петков, но не стана ясно защо Гецов е изключен от общата негативна оценка. 
Синдикатите във ВМЗ се стягат за стачка на 24 август.  Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Атанасов.

Министърът коментира, че настоява и ръководителите на ДКК да подадат оставки, защото „не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати и да казваме, че тази държавна компания си върши работата. Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол – в ДКК, да сменя изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне“, поясни Петков. След като назначи в УС нов човек и той бъде избран за нов изпълнителен директор, нещата ще потръгнат, убеден е служебният министър.

„И като сме сигурни, че няма течове, няма кражби, корупция и хората, които стоят зад интереса на държавата, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат много успешни – дори и под собствеността на държавата“, каза още Петков.

Прегледана: 146680

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече