Здравният министър: Към днешна дата, допълнителни мерки не се налагат

- Advertisement -

Здравният министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите противоепидемични мерки, след като партиите започнаха превратно да тълкуват въведените от днес противоепидемични мерки. Кацаров подчерта, че цяло лято ресторантите работят на 50% капацитет, а сега им се дава възможност да работят на 100%, ако отговарят на определени условия. Въпреки това тази нова възможност бе подета като дискриминационна, ресторантьори обявиха стачна готовност, а „Има такъв народ“ обвини министерството в дискриминиране на неваксинирани. Разпространяват се и нелепи слухове, че ще има принудителна ваксинация.

„Не налагаме ограничения, а предлагаме стимули. Никой не задължава никого в нищо, всеки може да продължи да работи, както е работил досега“, обясни няколко пъти министърът. Когато мерките са ограничителни, ще ги налагаме с отсрочка, за да се подготвят хората, но когато са стимулиращи, ще ги прилагаме веднага, за да може хората да се възползват, посочи той, цитиран от в. Сега.

Ако ситуацията го наложи, тогава ще въведем допълнителни мерки, каза още министърът. Към днешна дата, допълнителни мерки не се налагат, заяви той. Всяка област може да въвежда мерки, ако прецени за необходимо, обясни Кацаров. „Правим всичко възможно и се опитваме максимално да отложим затягането на мерките, за да не вредим на хората. Следваме плана, внимаваме с него, следим броя на заетите легла. Засега се справяме добре, но ако така ще водим диалога и политическите сили ще наричат черното бяло и бялото – черно, и различни общественици ще си търсят повод да протестират там, където няма, няма да се получи нищо“, коментира той и призова всички към отговорност.

„Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Искам да отправя призив – хора, преди да говорите, четете, моля ви се! От началото на пандемията всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се променя. Със заповедта от вчера дадох възможност да работят на 100% тези, които сега работят на 50% и ако желаят, могат да продължат да работят на 50%, защото това не се променя. И чувам отсреща отговор за ограничения. Никакви ограничения не са наложени, точно обратното“, заяви министърът и вметна, че очевидно политиците дори не са прочели заповедта.

От днес влязоха в сила нови противоепидемични мерки, като заповедта за тях беше издадена снощи от здравния министър Стойчо Кацаров. Той разпорежда в администрацията да се въведе при възможност работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, както и да се въведе график за начало на работния ден между 7:30 и 10 часа. Целта е да се намали натискът върху обществения транспорт.

От днес МЗ прави опит и да насърчи ваксинациите с привилегии за заведения и обществени места с напълно ваксиниран персонал или такъв, който е готов да се тества редовно, за да ходи на работа. Условията за тези привилегии обаче са мъчно постижими при нищожния дял на ваксинираните у нас. Облекченията предвиждат обществени обекти като ресторанти, културни институти, фитнеси, спортни зали и пр. да се освобождават от ограничението за заемане на 50% от капацитета, ако целият персонал и всичките им клиенти имат зелен сертификат с една от трите известни хипотези – завършен курс на ваксинация, отрицателен тест за COVID-19 или доказателство за преболедуване в последните 6 месеца.

На практика подобни облекчения може да има само за ваксинирани, тъй като МЗ залага солено условие към неваксинираните – те трябва да имат PCR-тест, направен в последните 72 часа. При цена от минимум 80 лв. за такъв тест, едва ли ще се намери клиент, който да си плати, за да иде на басейн например. Същото важи и за работодателите – ресторантьорите например трудно ще бъдат убедени да тестват на такава цена неваксинирания си персонал, за да работят с пълен капацитет. Облекченията вероятно няма да бъдат ползвани и за обществени места, които привличат основно деца – децата не се ваксинират, а едно посещение на цирк ще поскъпне абсурдно с PCR тест на децата.

Тези облекчения няма да се въвеждат автоматично – който реши да работи на 100%, трябва първо да подаде уведомление до регионалната си здравна инспекция, а тя ще поддържа списък на тези обекти, за да може да ги контролира. Едва ли обаче някой ще кандидатства за тях, тъй като вчера пред министъра на икономиката ресторантьорите обявиха, че не спазват сегашните ограничения, защото не могат да си избият разходите другояче. Контрол и наказания, както е очевидно, липсват, така че малцина ще решат, че усилията си струват.

Не е ясно и защо МЗ подхожда толкова строго с изискванията – в чужбина такива мерки се прилагат на много места, но клиентите могат да посещават обществени обекти и с антигенен тест, който е много по-достъпен. Тестването с бързи тестове на служителите е нещо рутинно и за много фирми, а в редица страни така следяха и разпространението на инфекцията в училищата в рамките на учебната година.

Прегледана: 45460

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече