И ЦИК видя проблем в избори 2 в 1

- Advertisement -

Неразбориите около евентуални избори „2 в 1“ – президентски плюс парламентарни, продължават да се натрупват, а развръзка засега няма. Шефката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова призна днес, че  вот „2 в 1“ ще е доста повече като време – по-дълго ще се търсят имената на избирателите в списъците и „поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване“. Нейкова е споделила това и на председателски съвет в Народното събрание, което трябваше да реши за датите за президентските избори. Според председателя на НС Ива Митева на заседанието е бил постигнат консенсус те да са 7 и 14 ноември.

Оказа се, че има и проблем със собствеността на софтуера за изборните машини, което също поставя под въпрос провеждането на изборите „2 в 1“. Затова и днес по обед ще се проведе и втори председателски съвет, на който са поканени представители и на „Сиела норма“, която осигурява машините.

Дали ще има вот „2 в 1“ обаче все още не е ясно, тъй като не е връчен третият мандат за съставяне на редовно правителство. Според  Камелия Нейкова при този вариант ще се наложи и да се търсят още машини за гласуване.

„В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи“, обясни пред репортери в НС Нейкова, цитирана от в. Сега. Тя допълни, чи всички тези въпроси трябва да се решат от парламента и президента.

„Изборната администрация, независимо какво ще реши парламентът, трябва да се справи. Разбира се, всеки един начин има своите затруднения. Дали ще се отвори Изборният кодекс и ще се върнат хартиените бюлетини, това не мога да кажа“, отговори Нейкова на журналистически въпроси.

След като от няколко дни от „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме“ опипват почвата и лансират председателя на Народното събрание Ива Митева за министър-председател, днес тя ги „попари“: „Не ме спрягайте за премиерския пост“. 

На репортерски въпрос дали е готова да бъде кандидат за премиер, Митева отговори категорично – „Не, не съм готова“. „Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Смятам, че човек трябва да е там, където е най-добре подготвен”, допълни тя в кулоарите на НС.

Шефката на парламента посочи още, че не е разговаряла с никого от направилите предложението.

Наскоро Митева, която е депутат от „Има такъв народ“, дори обяви, че се замисля да се оттегли от политиката и че не е сигурна, ако има още едни избори, дали ще се кандидатира за народен представител.  

Преди ден пък депутатът от левицата Иван Ченчев заяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова би била „добър премиер“ и биха я предложили за поста, ако третият мандат бъде връчен на червената парламентарна група. Развръзката по мандата ще стане ясна в петък, когато президентът Румен Радев ще обяви на кого го дава.

Прегледана: 38485

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече