Хванаха двама българи с фалшиви PCR тестове, тръшнаха им 10 хил. евро глоба, вероятно ще ги съдят

- Advertisement -

Двама българи са били арестувани от гръцките власти заради представяне на фалшиви PCR тестове при влизане в страната през граничен пункт „Промахон“, съобщава БНТ. От Министерството на външните работи потвърдили новината. Нарушителите са мъж и жена. Наложени са им глоби на стойност 10 000 евро и са освободени. 

Според български адвокати, срещу тях най-вероятно ще се повдигне наказателно дело. Това, че са освободени, след задържането не означава, че случаят е приключен, заявява адвокат Рангел Бараков пред Националната телевизия. „Образувано е съответното производство и тепърва ще има наказателен процес. Евентуално срещу тях ще се образува наказателно дело и в зависимост от събраните доказателства ще бъдат осъдени или оправдани“, обясни той.

От една от лабораториите в Благоевград обясниха, че когато правят ПСР-тестове за пътуващи извън страната, винаги изписват името на лабораторията и посочват акредитацията цитирана в заповедта на Министерството на здравеопазването. Така гарантират, че тестът е действителен.

„Вписват се имената, вписва се ЕГН, вписва се номера на документа, с който ще пътува пациентът, вписва се датата на раждане и годините, в страни се изписва лабораторния номер“, каза микробиологът д-р Десислава Йолчева. Според нея при проверка на границите много лесно могат да се различат фалшивите от истинските тестове с помощта на четци, които сканират QR-кодовете.

„Могат директно да влязат и да видят кой е заведен под този ID номер и наистина ли този пациент е преминал през лаборатория. Най-често няма ID, те като осъществяват проверки гранична полиция, случва се поне веднъж месечно. Идват със списък от имена за проверка, дали наистина тези хора са направили тест, тъй като те са представили такъв на границата и съответно се оказва, че те не фигурират, те нямат такъв ID номер, изобщо абсолютен фалшификат“, допълва още Йолчева.

Прегледана: 148390

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече