Президентът връчи последния мандат на БСП, Нинова обеща да опитат да съставят правителство

- Advertisement -

Президентът Румен Радев връчи третия, последен, проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание на БСП. 

„Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите свобода и солидарност. Тя съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на правителство. Но главната причина са хилядите честни социалисти, които познавам. Вярвам, че тези хиляди честни хора са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на кабинет при ясни ценности и от безспорни личности. Защото България има нужда от правителство“, аргументира се държавният глава.

По думите му България има нужда от лидерство, а политическата отговорност не трябва да се размива.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза от своя страна, че ще положи неимоверни усилия да сформира редовен кабинет.

„Разбираме отговорността, която поемаме. България е изправена пред изпитания и ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, който да приеме мерките за реформи и промяна и да гарантира стабилност на България и сигурност на българските граждани“, добави тя.

Вчера след като стана ясно, че БСП ще получи третия мандат, Корнелия Нинова заяви, че ще поканят на разговори „Изправи се БГ!Ние идваме!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Нинова уточни, че ще подходят различно от първия мандатоносител и няма да поставят предварителни условия и предварително определени кандидатури за премиер и министри.

От БСП искат партиите да търсят консенсус и решението да бъде взето заедно, като всичко ще се случи публично. Нинова каза още, че кандидатът за премиер не трябва да е нито един от политическите лидери на партиите. Моментът е такъв, че трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе политиките, които ще заложим и да изведем заедно България от кризата в следващите месеци, коментира лидерката на социалистите.

Първите два мандата бяха връчени на победителя на изборите на 11 юли „Има такъв народ“ и на втория по брой на гласовете – „ГЕРБ – СДС“. И двете партии върнаха мандата и се обявиха за опозиция.

Ако и левицата не успее да състави кабинет в рамките на седмица, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови извънредни парламентарни избори.

Следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитанията, пред които сме поставени като държава и народ в следващите месеци. Следва и полагане на максимални усилия, за да съставим редовен кабинет и сериозно мнозинство в парламента, което да взима най-важните решения. Днес ще се обърнем към останалите партии за график на разговорите. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата при закрити врата с президента Румен Радев след връчването на мандата за съставяне на правителство, цитирана от Дир.бг

Относно предложението съставът на служебното правителство да стане редовен или част от него, Нинова поясни: „Въпросът остава на дневен ред. Ще го обсъдим с колетите от другите парламентарни групи. Остана отворен и тук при президента“.

Лидерката на БСП обясни и как ще подходи с „Има такъв народ“ и „Демократична България“, които обявиха, че няма да подкрепят мандата на БСП.

„Ще ги убедим с това, което предстои пред България. Ние сме пред два избора – да съставим редовен кабинет или да отидем на нови избори. Имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Проблемите при първия мандат възникнаха при обсъждане на министрите, защото бяха предложени готови варианти“, заяви лидерът на БСП.

Нинова уточни, че до следващия петък трябва да се върнат на „Дондуков 2“ с кандидатура за премиер. Това е подчертал и държавният глава при връчването на мандата.

„Личността на кандидата обаче ще бъде решена по време на срещите с колегите от парламентарните партии“, допълни тя.

Лидерът на БСП допълни, че има риск актуализация на бюджета на служебния кабинет да не събере мнозинство в парламента.

„Гледаме на актуализацията на бюджета като възможност да съставим мнозинство“, уточни тя.

„Най-вероятно в четвъртък ще съберем Националния съвет и коалиционните партньори, там ще решим как да продължим. Искаме да отидем пред нашия колективен орган с някакво готово предложение след разговори с партиите. Ще бъдат динамични 3-4 дни. Ще прдложим на колегите от другите партии всички разговори да са колективни и пред медиите. Народът да знае кой за какво настоява, кой не иска и защо“, поясни Нинова.

Прегледана: 35940

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече