Румен Радев: Избори 2 в 1 е срещу духа на правовата държава

- Advertisement -

Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Досега не е имало никога смесване на парламентарни и президентски избори. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Рудозем, цитиран от БНТ.

Държавният глава смята, че трябва да се търси и баланс между цената на едни отделни избори, както и баланс между това хората да ходят три последователни недели на избори. Президентът каза, че все пак парламентът трябва да вземе решение дали изборите да бъдат 2 в 1.

„Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори“, каза Румен Радев.

„Колко избори трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става“, отбеляза президентът.

На въпрос дали министри от служебния кабинет ще бъдат част от един редовен кабинет, ако бъде сформиран такъв, държавният глава отговори:

„Служебните министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят тя за кого всъщност те работят и при какви условия.“

„Как в момента тези служебните министри или аз да отговорим ей така: Да, ще бъдем част от това служебно правителство, с каква подкрепа, около какви приоритети“, каза Радев.

На този етап Радев не мисли за нов служебен кабинет. „Аз не искам да спекулирам по тази тема, нека изчерпим всички възможности, на дневен ред днес е съставянето на редовно правителство, даже не искам да говорим за служебно правителство“, каза държавният глава.

Президентът изрази очакванията си Народното събрание да сформира редовен кабинет и да направи актуализация на бюджета. По думите му от актуализацията на бюджета ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си.

В коментар на твърдението на Слави Трифонов, че Кирил Петков и Асен Василев сами са предложили да се включат в кабинет на ИТН, Радев каза, че от тези министри е чул друга история. „Но, вижте, аз не съм разследващ орган, нито имам амбицията да следя кой български гражданин с кого се среща и какво говори“, каза президентът.

Радев заяви, че не може да спре служебни министри да организират свой политически проект.

„Служебните министри са хора, експерти в своята област, с доказан авторитет, това са хора със свободна воля. Не мога аз, като президент, да кажа: „Вие правете партия, Вие не правете партия, Вие отивайте като редовни министри в следващо правителство“, каза държавният глава.

Всичко е в полето на парламентарно представените политически сили, очаквам от тях разум, мъдрост и решение в интерес на хората, заяви в петък Румен Радев в Чепеларе в отговор на журналистически въпрос във връзка с връчения трети проучвателен мандат.

Президентът аргументира избора си да предостави мандата на БСП същия ден с думите: „БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет“. Радев включи в мотивите си и своята увереност, че „хилядите честни социалисти и вътрешно-партийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, от безспорни познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство“.

Прегледана: 34325

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече