Честит празник, българи!

- Advertisement -

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.

Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град ще се включат президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Празникът започна с отслужването на литургия от великотърновския митрополит Григорий в Иван-Асеновия храм „Св. 40 мъченици“.

Владиката донесе частица от мощите на Св. Иван Рилски. „Обявяването на независимостта е огромен празник за народа, възпитаващ и задължаващ“, заяви митрополит Григорий:

„Ако не го чувстваме като огромен, тогава нямаме отговорност, а възпитанието трябва да продължава, докато всеки живее и да го предаде на близките си. Задължаващ е също – огромна отговорност“.

Заради противоепидемичните мерки в историческата църква дойдоха малцина граждани:

„Независимостта на България е политическият акт, който българите отвоюват сами, без помощта и против великите сили“.

„Това е един хубав български празник, който трябва да се почита и да се уважава и да си спомняме миналото. Историята народът като не я знае, не я почита, не я разбира, няма бъдеще“, споделиха великотърновци.

Актьори от Великотърновския театър четат текста на манифеста.

Честванията в старопрестолния град продължават в крепостта „Царевец“, където от 10:30 часа Българското национално радио пряко ще предаде военния ритуал по издигане на националното знаме на България.

За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви:

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“.

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка.

Честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци.

На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта. Тя е провъзгласена на този ден през 1908 г. от цар Фердинанд I и правителството на Александър Малинов в старопрестолната столица Велико Търново.Първият кабинет на Александър Малинов /1908-1910/. На снимката са: Андрей Ляпчев, ген. Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, Тодор Кръстев, ген. Стефан Паприков, Иван Салабашев, Михаил Такев. БГНЕС

На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта. Тя е провъзгласена на този ден през 1908 г. от цар Фердинанд I и правителството на Александър Малинов в старопрестолната столица Велико Търново.Първият кабинет на Александър Малинов /1908-1910/. На снимката са: Андрей Ляпчев, ген. Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, Тодор Кръстев, ген. Стефан Паприков, Иван Салабашев, Михаил Такев. БГНЕС

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с няколко събития. Тържествата започват в 10:30 часа с ритуал по издигане на флаговете на  България, Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

След ритуала пред Военния клуб в Бургас в 12:00 часа в Етнографската експозиция на улица ул. „Княз Ал. Батенберг“ ще бъде представен много интересен каталог, който е озаглавен „По дрехите посрещат“ и ще има ревю на традиционни костюми от фонда на Бургаския музей. За първи път ще бъдат представени 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско и източна Стара планина.  Някои от носиите са пазени във фондохранилище и никога не са показвани, затова ще бъде много интересно да се види този автентичен колорит.

В 17:00 часа във Варна официално ще бъде открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

Манифест към българския народ. В. Нов век, 22 септ. (5 окт.) 1908, № 1360. БГНЕС

Манифест към българския народ. В. Нов век, 22 септ. (5 окт.) 1908, № 1360. БГНЕС

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден е организирана и кампания за даряване на кръв

Церемонията започва в 11 часа пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов“ пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Районният център по трансфузионна хематология /РЦТХ/ и Българският червен кръст /БЧК/ отправят апел в обща кампания под мотото „Нека да покажем, че сред нас има истински герои – Дари кръв, спаси живот!“. Желаещите да се включат в кръводаряването са поканени пред сградата на Община Плевен във времето от 8 до 14 часа.

С експозиция на Държавния архив „Българската Независимост“ и Ден на отворените врати във всички културни институции ще отбележат празничният 22 септември в Ямбол.

Изложбата на Държавния архив ще бъде подредена на централната ямболска улица „Георги Сава Раковски“ срещу Регионалната библиотека.

В градския парк ще бъде открита още една изложба, тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол.  Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват „Кабиле“ и  Художествената галерия „Жорж Папазов“.

По повод днешния празник Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отваря врати за безплатни съобщения, каза Ана Булгурова, екскурзовод в смолянския музей.

„Който все още не е успял, може да дойде и да види специално гостуващите ни две изложби. Едната е от Етъра, Габрово, „Мъжки времена“ се казва и е при нас до началото на октомври. Както и една изключително атрактивна изложба, която е от Художественото училище в Смолян. Изключително красиви и атрактивни плъстени изделия, както и от ковано желязо и медни съдове. Също така и една изложба на РИМ „Стою Шишков“, която се казва „Крепостите в Средните Родопи“. Също така цялата ни постоянна експозиция „Културно-историческото богатство на Средните Родопи от древността до наши дни“ може да бъде разгледана днес“, каза Ана Булгурова.

Източник: БНР

Прегледана: 99395

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече