Магаскандал за десетки милиони: Фирми фантоми са усвоили 60 млн. лева за магистрала “Хемус“

- Advertisement -

Фирми фантоми са усвоили липсващите 60 милиона лева, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за строежа на магистрала “Хемус“. Това излиза от разследването на антимафиотите от ГДБОП, разказа в събота заместник-шефът на специалната полицейска служба Любомир Николов пред бТВ.

“Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им (от правителството). Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

Този човек нямал политическа кариера, но нямал и никаква строителна дейност.

“(Това) е случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов. Той казва, че “обикновеният човек“ до когото са стигнали парите все още не е арестуван.

Парите са изтеглени от банка, която е установена, но странното е, че за тегленето банката не е взела никакви такси. Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия. След това са освободени.

Властите все още не знаят къде се намират въпросните 60 милиона лева за магистралата.

“Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина.

Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

ГДБОП са успели да спрат и унищожаването на документи, което е започнало в някои от строителните фирми.

Преди два дни вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че че десетки милиони, отпуснати за строежа на магистрала „Хемус“, са минали през банка на Бойко Борисов и са изтекли в чужбина. Борисов обяви, че ще съди Рашков, защото той лично нямал банка.

Във Фейсбук разследващият сайт bird.bg цитира свои източници, че „строителят на Магистрала „Хемус“, който е превел 21 милиона към Дубай, е Велико Желев, собственик на „Хидрострой“, която погълна „Водстрой 98“ на Пеевски. Парите са минали през БАКБ на Цветелина Бориславова, бивша партньорка в живота и бизнеса на Бойко Борисов.

Арестите на МВР са в строителя на „Хемус“ – „Грома Холд“, известна в миналото като „Агромах“. Официално потвърждение от властите все още няма.

Бойко Борисов обяви, че акциите на МВР са предизборна репресия на Бойко Рашков и Румен Радев срещу него и ГЕРБ.

„Заснимал съм централата (на ГЕРБ), заснимал съм си и къщата, за да не ми сложат пак нещо в чекмеджето“, каза Борисов. Той обясни, че заради действията на властите „спи по анцуг и не смее да се съблече в къщата си“.

Прегледана: 145775

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече