„Шест лоши и само една добра новина за България“

- Advertisement -

„Добрата новина от тези избори е само една: невероятният успех на „Продължаваме промяната“ още при първото им участие. Но една лястовица пролет не прави.“ Д-р Клаус Шрамайер, бивш дипломат в България, коментира изборите.

ДВ: Г-н Шрамайер, коя е добрата и коя е лошата новина след тези трети за годината парламентарни избори?

Клаус Шрамайер: Виждам няколко лоши новини от тези избори. Те са: ниската избирателна активност, оставането извън парламента на „Изправи се БГ! Ние идваме“, лошият резултат на „Демократична България“, изненадващата поява на партия „Възраждане“ и почти ненамаляващата популярност на ГЕРБ. Но най-лошото е, че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и непредвидимата ИТН взимат над 50 процента от гласовете. В този смисъл България изрази съвсем неясно, ако въобще, желанието си за промяна.

А добрата новина е само една: невероятният успех на „Продължаваме промяната“ (ПП) още при първото им участие. Но една лястовица пролет не прави. Този техен успех може и да не е достатъчен за съставяне на правителство. Това е успех, извоюван за сметка на другите реформаторски партии.

ДВ: Изглежда твърде малко българи са осъзнали колко важно беше да гласуват на тези избори, след като избирателната активност беше толкова ниска. Как си го обяснявате?

Шрамайер: Ниската избирателна активност очевидно се дължи на умората на избирателите: три последователни избора за една година, четири с президентските, са твърде много. Още повече, че предишните два парламентарни вота не доведоха до нищо. И след тези избори съставянето на правителство е под въпрос.

ДВ: А дали след безспорната победа на „Продължаваме промяната“ най-после ще се случи тази жадувана промяна?

Шрамайер: Ще зависи от това дали ПП ще успеят да съставят правителство. Освен от ДБ, за целта те ще се нуждаят и от ИТН и БСП.

ДВ: След изборите съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че подава оставка. Как ще го коментирате?

Шрамайер: Причината за това е слабият изборен резултат на ДБ. А той пък се дължи вероятно на това, че „Демократична България“, както и останалите реформаторски партии, не успяха да се договорят да се явят заедно на изборите с „Продължаваме промяната“, в което имаше много смисъл. Тогава и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ нямаше да изгубят гласовете си.

ДВ: Кои са основните губещи на тези избори? Какво означава например резултатът на „Има такъв народ“? Дали това е краят на тази партия?

Шрамайер: Слави Трифонов загуби 15% от гласовете, които беше спечелил на изборите от 11 юли. С това този „сапунен мехур“ окончателно се спука.

ДВ: „Възраждане“ – една партия, която поставя под въпрос членството на България в ЕС и в НАТО, влиза в парламента. Лошо предзнаменование ли е това за България?

Шрамайер: Успехът на „Възраждане“ показва, че старите сили продължават да са силни.

ДВ: На два пъти противниците на Борисов, които се опитват да „изчегъртат“ неговия модел на управление, не успяха да се разберат за общи действия. Смятате ли, че са се поучили от грешките си? И възможна ли е, според Вас, четворна коалиция с участието на ПП, ДБ, ИТН и БСП?

Шрамайер: Ще зависи от това дали в БСП и ИТН най-после ще се наложат разумните сили. Засега няма такива индикации.

ДВ: В новия български парламент влизат седем политически партии. Как ще се отрази това на търсенето на парламентарно мнозинство и на сформирането на правителство?

Шрамайер: При седем партии ще имаме хетерогенност, която ще създава проблем след проблем.

ДВ: Накрая един въпрос и за президентските избори, на които Румен Радев има сериозна преднина пред опонента си Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ. Предрешен ли е този вот – или все още може да се случи нещо до балотажа?

Шрамайер: Радев впечатлява с разумната си политика и най-вече с избора си на служебни правителства, които свършиха добра работа. Изненадващо Лозан Панов постигна слаб резултат. В България борците за правова държава все още не печелят избори.

В допълнение да кажа и това: много желателно е в България бързо да се състави правителство – включително за да вдигне София ветото си срещу Скопие. Защото търпението на Брюксел вече е изчерпано.

Автор: Емилиян Лилов, Дойче Веле

Прегледана: 147495

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече