Бойко Рашков: Турция се меси във вътрешните ни работи с изборите

- Advertisement -

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи.“ Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на брифинг на МВР, посветен на противодействието на изборни престъпления.

Рашков обясни, че в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че „Желаят турчин да е президент на България“.

Министърът обяви още, че в Кърджалийско се разпространяват слухове, че се готви нов Възродителен процес и ако местните турци не гласуват за ДПС, имената им ще бъдат сменени.

„Трябва да кажем гласно, че сме изправени пред множество престъпления срещу политическите права на гражданите“, обяви Рашков. По думите му са образувани 122 дела за търговия с гласове, което е ръст в сравнение с изборите през юли. „От тези факти ние нямаме право да бъдем оптимисти, че сме ликвидирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари места в българския парламент. Този въпрос остава и в бъдещето“, каза вътрешният министър, цитиран от Юрактив.бг.

Той разказа още, че при една от проверките в частен дом снощи са намерени редица доказателства, в това число и финален протокол от машина, за да се докаже гласуване за ДПС. Това показва, че пари се дават след изборите. Става дума за човек, който е в листите за депутати от региона на Елин Пелин. Там са намерени и пари, каза Рашков.

Той отрече и обвиненията, че МВР се използва за политическа репресия и сплашване на гласоподаватели. „Ако някой слага знак на равенство между престъпността и репресия, той не работи в интерес на българското общество. Този знак на равенство значи, че някой желае да отстрани МВР от този процес. Да кажат какво точно искат от МВР – да разследва ли престъпленията или да пасува, както бездействаха някои министри в предишните кабинети, когато делата за такива престъпления се брояха на пръсти“, каза Рашков.

МВнР предупреди Турция да не се меси в изборите

Министерството на външните работи съобщи, че в четвъртък, 18 ноември, постоянният му секретар Иван Кондов се е срещнал с турския посланик в София Айлин Секизкьок, във връзка с произвеждането на изборите 2 в 1 за президент и парламент на 14 ноември, включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември.

„На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас“, обяви Външно.

И още: „Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент“.

Прегледана: 147660

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече