Кацаров: Зеленият сертификат си свърши работата

- Advertisement -

Успяхме. Зелените сертификати, по начина по който бяха въведени, си свършиха работата. Намаляват приетите в болница, намаляват новите случаи. Пречупихме вълната. Това заяви пред Нова тв служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Най-важното, според него е, че мерките са били приети от обществото. Здравният министър е на мнение, че обществото е приело и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

„Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна с най-много заразени и с щам на вируса, който се разпространява най-бързо. Тя е и най-продължителна, но успяхме да пречупим вълната без да въвеждаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае. Тези мерки обаче трябва да продължат, докато по-голямата част от населението не се ваксинира. Слава богу, откакто беше въведен зеленият сертификат ваксинираните хора са се увеличили 4-5 пъти“, допълни Кацаров.

Според него, ако има пета вълна през февруари, но населението е ваксинирано в по-голямата си част, то жертвите ще са много по-малко.

„Направихме възможното. Това бяха възможните мерки, въведени в правилното време. Ние не искахме да има пълен локдаун, не заложихме на страха, а на доброто. Да убедим хората, че трябва да се ваксинират“, каза още здравният министър.

Той заяви, че към момента не се налага въвеждането на допълнителни мерки, защото се очаква намаляване на смъртността, след като общата заболеваемост намалява.

„Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът- терминът, който определят отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4.2 – 4,3. На какво се дължи това, че сега имаме по-малко умрели хора? На това, че беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла. На това, че се осигуриха достатъчно лекарства. Аз забраних износа на част от тях и се запазихме. На това, че бяха създадени извънболнични структури, които поеха част от хората. Смъртността следва с около 10-15 дни кривата на заразяване, което значи, че ще се смъкне“, обясни здравният министър.

Според д-р Кацаров обаче рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

В отговор на въпрос къде е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, служебният здравен министър обясни, че той е в болничен от два месеца и се надява да е добре.

Д-р Кацаров бе запитан и за освобождаването на заместника му д-р Димитър Петров.

„Право на министър-председателя е да освободи всеки министър или заместник-министър. По всяко време можеш да бъдеш освободен от длъжност и никой не ти дължи обяснение, защото ние сме членове на политически кабинет. Не се дължат обяснения, когато се освобождава член на политически кабинет. Това е нашата роля. Но нищо не се потулва. Аз съм благодарен на целия си екип, включително на д-р Петров, за работата“, коментира министърът.

Прегледана: 96565

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече