Прокуратурата категорично отказа да говори за отравянето на Емилиян Гебрев

- Advertisement -

Прокуратурата категорично не желае да разкрие дали има някакво развитие по делото за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, неговия син Христо и производствения директор на оръжейното предприятие „Емко“ Валентин Тахчиев, съобщи Сега.

На въпрос на медията за работата по досъдебното производство, говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова отговори, че не е получила разрешение от наблюдаващия прокурор да изнесе допълнителна информация.

За 7-годишния си период разследването е спирано два пъти – веднъж през 2016 г., защото извършителят не е разкрит, и през 2020 г., когато прокуратурата реши, че делото не може да се разглежда в отсъствието на обвиняемите руснаци. Ключовите разкрития бяха направени от службите на други държави в НАТО като Великобритания. Гебрев разказва за покушението срещу него още от 2015 г., но българската прокуратура се раздвижи едва 4 години по-късно – през 2019 г. Това стана след среща на премиера Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс.

Към момента е известно, че делото за опита за убийство на Гебрев е спряно с аргумента, че е невъзможно да бъдат открити обвиняемите. Към наказателна отговорност задочно са привлечени трима руски граждани, агенти на военното разузнаване ГРУ, с фалшивите самоличности Сергей Федотов, Сергей Павлович и Георги Горшков. Разследващият сайт Bellingcat разкри, че зад тези псевдоними стоят имената на Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Егор Гордиенко (Горшков). 

„Разглеждането на делото в отсъствието на обвиняемите би попречило да се разкрие обективната истина по делото“, съобщиха от прокуратурата, след като стана известно, че разследването е спряно. Не става ясно обаче защо държавното обвинение процедира по този начин в този конкретен случай, след като не откри проблем да внесе в съда обвинителен акт спрямо терористите, отговорни за атентата на летище Сарафово през 2012 г, при който загинаха шестима души. Доживотните присъди на ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан бяха прочетени от спецсъда в тяхно отсъствие, защото те все още се издирват от Интерпол.

Делото за отравянето на Емилиян Гебрев обаче едва ли ще стигне до съда. Преди повече от година прокуратурата съобщи, че „до различни държави са изпратени искания за международна правна помощ, а отговорите им се очакват, като част от тях са свързани и с установяване местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица“. „Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването. Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство“, се казва в съобщение на Софийска градска прокуратура от 2020 г.

Гебрев от своя страна поиска Брюксел да разгледа и неговото отравяне, редом с това на двойния руски агент Сергей Скрипал и на руския опозиционер Алексей Навални. Освен това той обвини прокуратурата, че саботира делото за „българския Новичок“. Сред аргументите му е обстоятелството, че България отказва да установи състава на отровата, включително отказва и техническа помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия, въпреки че е неин член.

Прегледана: 140120

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече