От днес светът е Олимпиада

- Advertisement -

От днес до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде домакин на 24-ите зимни олимпийски игри. Състезанията в някои видове спорт вече стартираха, а днес от 14 часа ще бъде и официалното откриване, което ще се проведе на националния стадион “Птиче гнездо”.

През 2008 година Пекин прие и лятна олимпиада така ще стане първият град, който е бил домакин и двата вида игри.

В церемонията по откриването ще вземат участие 4000 души, а режисьор отново, както и през 2008 година, ще бъде Чжан Имоу. В състезанията ще участват около 3000 спортисти от 91 страни, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 вида спорт. В сравнение с предишната олимпиада сега ще се разпределят седем комплекта медали в повече. Стартовете ще се проведат на 13 на брой арени в Пекин, Янцин и Чжянцзякоу. В китайската столица ще има единствено стартове на закрито – кърлинг, бързо пързаляне с кънки, хокей на лед и фигурно пързаляне.

Олимпийските игри ще се проведат на фона на продължаваща пандемия от коронавирус, която тръгна от Китай в края на 2019 година. Затова на игрите няма да има чуждестранни зрители, а избрани местни жители ще могат да заемат до 1/3 от капацитета на съоръженията.

Организаторите съобщиха за 21 нови случая на коронавирус днес, в деня на откриването, предаде ДПА. 14 от пристигналите за Игрите са дали вчера положителен резултат. Други седем случая са били регистрирани при хора, които от по-рано са в олимпийското село. С новите заразявания общият брой на регистрираните случаи сред олимпийците става 308 от 23 януари.

Няма да мине и без политическо напрежение. САЩ и редица техни съюзници обявиха дипломатически бойкот на игрите заради нарушаването на човешките права от китайските власти. За сметка това в Пекин ще присъства руския президент Владимир Путин и други приближени до Китай лидери.

С най-внушителна делегация от спортисти в Пекин ще бъде САЩ – 224 души, следвана от Канада – 215. Руският олимпийски комитет (б.р. под това име участва Русия заради множество нарушения на допинг правилата) е с 212. 17 страни пък имат по един спортист, като сред тях е и милиардната Индия. Дебют на зимни олимпийски игри правят Хаити и Саудитска Арабия, които пращат участници в алпийските ски.

Българите на игрите

На зимните олимпийски игри България ще се представи в 7 вида спорт, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в Пьонг Чанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя фигурното пързаляне.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова.

За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора олимпиада.

Прегледана: 145305

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече