„Зона 30“ в София от днес за безопасност на столичани

- Advertisement -

От днес скоростта на движение на автомобилите в част от центъра на София се ограничава до 30 км/ч.  Целта на „Зона 30“ ще е за по-голяма пътна безопасност. 

Инициативата стартира в карето между булевардите „Пенчо Славейков“, „Прага“, „Скобелев“, „Витоша“. Подготвен е и проект за следващата зона, която ще е между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Ангел Кънчев“. Изброените булеварди няма да са част от зоната за по-ниска скорост, която ще обхваща малките улици, заключени между тях. „Зона 30“ ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната, съобщиха от Столична община. Очаква се това да стимулира и по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, допълват оттам.

Според гражданската организация „Спаси София“ зона за успокоено движение на автомобили не може да се създаде само с поставянето на пътни знаци, като е необходимо да се преработи и съответната улична инфраструктура. „София въвежда Зона 30, но по напълно погрешен начин и колкото се да отбие номера. Вместо да подобрят инфраструктурата, като ремонтират улиците и тротоарите, управляващите въвеждат Зона 30 само с поставянето на знаци. Така няма да се подобри пътната безопасност и комфорта за участниците в движението, но пък ще бъдат усвоени едни пари.  За да постигне целите си, всяка Зона 30 задължително трябва да включва компоненти като: изнесени тротоари, повдигнати кръстовища, уширения за контейнери и нови дървета, паркиране, разположено на различни страни на улицата, велосипедни ленти… Но вместо това, просто ще бъдат набучени още знаци. Ние сме против работа на парче и въвеждането на Зона 30 по този бутафорен начин. Тя не е самоцел, а трябва да постига конкретни резултати и да доведе до чувствителни подобрения. Резултатите от зона без инфраструктурни подобрения ще са нулеви, освен за усвояващите парите. Зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев няма оправдание, ако и този път, след 6 години разработка, побългари и тази доказала се световна практика!“, коментираха от „Спаси София“.

Прегледана: 140220

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече