Санкциите в действие: Великобритания удари олигарха от „Дворец за Путин“

- Advertisement -

Великобритания удари олигарха от филма на Алексей Навални „Дворец за Путин“ като част от санкциите, които налага заради действията на Русия в Украйна. Става дума за Генадий Тимченко, който има основна роля в твърденията на руския опозиционер, че суперлуксозен и скъп имот на Черно море е на президента Владимир Путин и той е придобит чрез подставени олигарси. 

Министър-председателят Борис Джонсъв обяви сега, че Великобритания налага санкции на 5 руски банки, предава БГНЕС. Банките, чийто авоари се замразяват, са Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank. Санкции се въвеждат и срещу трима руски граждани „със значително богатство“ – Генадий Тимченко,  Борис Ротенберг и Игор Ротенберг. На Тимченко и братята Ротенберг се забранява да влизат във Великобритания, замразяват се евентуалните им активи и се налага забрана за бизнес с тях.

Великобритания замразява също активите на банка „Русия“.

Джонсън заявява и, че в ДНР и ЛНР има руски военнослужещи и това представлява „инвазия“. Великобритания ще продължи да търси дипломатическо решение на кризата в Украйна, каза още Джонсън. По-рано британският премиер заяви, че Путин е „нарушил украинския суверенитет, като е изпратил войски“ и обеща, че санкциите на Обединеното кралство ще „ударят Русия много силно“.

През януари 2021 г. Алексей Навални публикува разследване относно разкошен имот на брега на Черно море, за който твърди, че е собственост на президента Владимир Путин, но чрез подставени лица. Разследването представлява двучасов видеоклип, който може да се гледа в мрежата за видеосподеляния YouTube

Филмът, озаглавен „Дворецът за Путин. Най-големият подкуп в историята“, твърди, че имотът струва 1,35 млрд. долара и е платен чрез участието на задкулисни приближени лица на руския президент от средите на олигарсите, които са се облагодетелствали от държавните богатства. Сред много посочени имена са Игор Сечин, шеф на руския петролен гигант „Роснефт“, и магнатът милиардер Генадий Тимченко.

Имотът, разположен на южното черноморско крайбрежие на Русия – край Геленджик, е 39 пъти по-голям от Монако и разполага с прилежащи лозя на около 7000 хектара. Самият дворец е с имперски разкош, като на железния му портал се вижда същият царски герб с орела, който е украсявал портала на Зимния дворец в Санкт Петербург. В него има и екстри, които не са идвали на ума на руските императори, като подземно хокейно игрище, тъй като днешният държавен глава обича да играе хокей. Охраната му е възложена на държавната Федерална служба за сигурност (ФСБ). Видеото стига до такива подробности, че сочи дори привилегиите на „трите тъщи“ на Путин, имайки предвид майките на предполагаемите любовници на държавния глава.

„Това е отделна държава в Русия. И в тази държава има един и незаменим цар. Путин“, казва Навални. В 2-часовия филм е отделено място и на обсесията на Путин да притежава имоти и се проследява необяснимото му замогване, още докато е зам.кмет на Санкт Петербург и после служител в Кремъл по времето на Елцин. По това време семейство Путини си позволяват едномесечни почивки в Давос, Кан, в ски курорти във Франция. 

Владимир Путин публично отрече да притежава имота. Тогава за собственик на двореца се обяви милиардерът и приятел от детските годин на президента, Аркадий Ротенберг.

Прегледана: 140010

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече