НАП се похвали, че е събрала 4 млрд. лв. просрочени задължения

- Advertisement -

Близо 4 милиарда лева просрочени задължения са събрали публичните изпълнители на Националната агенция за приходите през изминалата година. Това е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г., като се наблюдава ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари.  

Над 90% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината, отчита още НАП. По-високата събираемост се дължи на проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП, включително и ранно уведомяване на задължените лица, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове.

Приходната агенция напомня за непогасени задължения чрез изпращането на електронни писма, в телефонни разговори или в лични срещи с публични изпълнители на НАП, като по този начин се стимулира доброволното погасяване на просрочени публични задължения и се разясняват възможностите за обезпечаване и плащане на дълговете при финансови затруднения.

Данните на НАП сочат, че максимум в тримесечен срок, след като получат електронно уведомително съобщение или е проведен телефонен разговор, над 45% от лицата погасяват изцяло задълженията си. След проведени срещи с териториални директори на НАП близо 900 задължени лица са намалили дълга си към бюджета с над 320 млн. лв., а 157 от тях са погасили изцяло задълженията си на стойност 110 млн. лв.  

„Партньорският подход и активните мерки, които НАП предприема спрямо задължените лица, водят до бързи положителни резултати при събирането на публични дългове. Препоръчваме на гражданите и фирмите да ползват е-услуги на НАП с ПИК или КЕП, за да се информират дали имат задължения и какъв е  актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения към фиска. Благодарим на всички граждани и фирми, които навреме са заплатили своите данъци и осигуровки“, каза Боряна Жилова, директор на дирекция „Събиране“ в НАП.

Прегледана: 144275

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече