Премиерът: Изправени сме пред абсолютен саботаж на прокуратурата

- Advertisement -

Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков излязоха с извънредно изявление в Министерския съвет половин час преди полунощ като реакция на отказа на прокуратурата да повдигне обвинения срещу Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Критиките на министър-председателя и вицепремиера бяха, че СГП игнорира събраните доказателства срещу тримата и нарочно е протакала времето, за да мине денят.

„Изправени сме пред абсолютен саботаж на прокуратурата под ръководството на г-н Гешев“, заяви премиерът.

„Укриват се документи за искане на повдигане на обвинения, прикриват се сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Отричат се законови правомощия на разследващи органи и се спъва дейността на всеки, който се опита да работи срещу корупцията“, продължи с обвиненията Кирил Петков.

„В България независима прокуратура няма“, заключи той и добави, че обвинението „се държи се като адвокат на хора, на които трябва да бъдат повдигнати обвинения“.

„Чухме късно днес становището на прокуратурата. Прокуратурата прави изводи за производство, на което току що е поставено началото, производство, за което не е имало време да се съберат доказателства, защото е била извършвана проверка“, каза Рашков. Той се възмути, че прокуратурата е обвинила МВР, че не е предприело адекватни действия. 

Той отрече да липсват каквито и да е доказателства в изпратената от полицията преписка. Това са били внушения на прокуратурата, че МВР не си е свършило работата.

Рашков констатира, че прокуратурата нарочно дала пресконференция достатъчно късно, за да изтече денят не може да се защити МВР.

„Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба от МВР“, заяви Бойко Рашков и изрази опасения, че може би оттук нататък никога няма да могат да докажат тези престъпления, свързани с изнудване на бизнесмена Васил Божков. По думите му проверката едва сега набира скорост.

Той разкри, че полицаите са стоели пред кабинета на прокурорите, които не са ги приели, за да им представят събраните материали и да ги обсъдят заедно. „Прокурорите не са приели оперативните полицаи и разследващите за разговор изобщо, не са поискали изобщо да се срещнат с тях“, изрази възмущението си вътрешният министър.

„Днес денят е минал на практика в чакане прокуратурата да мине целият ден и да излезе пред вас и да ни сюрпризира със своето становище във връзка с образуваното досъдебно производство“, разтълкува събитията МВР-министърът.

Кирил Петков пък анонсира, че прокуратурата в ЕС ще бъде уведомена. „Ще продължим да се борим България да бъде една свободна, нормално, европейска държава. Да, битката няма да е много къса, но битката е започнала. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер“, обобщи Петков.

Прегледана: 155200

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече