Божидар Божанов: „Бг пощи“ са реагирали на кибератаката чак след 6 часа

- Advertisement -

След атаката срещу компютрите на „Български пощи“, реакцията на институцията е била твърде бавна, въпреки че служителите ѝ са били инструктирани както от ДАНС, така и от министерството на електронното управление. Това разказа министърът електронното управление Божидар Божанов пред БНТ. Отнело им е 6 часа, за да реагират, което Божанов определи като недопустимо.

„Умишлени действия едва ли има. При пощите обаче киберсигурността е била на практика отсъстваща, неглижирана е меко казано. Никой не е контролирал сигурността им – това е една законодателна дупка, които ние вече запълваме със законопроект и от тук нататък те ще бъдат контролирани дали спазват базови добри практики”, посочи той.

По думите му, кибератаката не е нетипична – става въпрос за криптовирус, който криптира всичката информация в пощите и те не могат да се използват. Проблемът е, че всички компютри на „Български пощи“ са били в една мрежа и съответно има риск в момента, в който бъдат пуснати системите, той да се появи отново.

Заради загубените данни възстановяването на работата на системите отнема време, допълни министър Божанов. Някои данни са налични – например тези от НОИ, в други случаи се започва на чисто.

По въпроса дали има риск и за киберсигурността на БНБ, Божанов обясни, че там нивото на сигурност е по-високо, тъй като те се грижат по собствените си правила и по европейските правила за контрол на банковия сектор.

Той призна, че Държавната агенция за бежанците също е била ударена от сходен криптовирус като „Български пощи“, но там са реагирали бързо и щетите са били минимални.

„Има опити за атаки, но нито една от тях не е критична и не спира работата на дадена институция. Основният проблем е човешкият фактор, другите неща са следствие. Това, че нямаме достатъчно хора е основен проблем”, призна министърът.

Той допълни, че в момента се подготвя програма за стажанти, които да подпомагат администрацията, също се обимисля и възможност за повишаване на заплатите.

Според него досега на най-високо политическо ниво не е имало разбиране, че тази тема е важна.

По въпроса за забавянето на електронните лични карти, той заяви, че това се дължи на забавяне на доставките на машините и забавяне на процедурата по ЗОП, която е в съда в Люксембург.

Министърът коментира и темата за пренасочването на информацията от сървърите на държавната администрация в един т.нар. държавен облак. Оказва се, че в момента в него се съхранява едва 1% от цялата база данни.

„Много малко неща има качени – системите на електронно управление и някои системи на Министерския съвет, доколкото знам. Не знам защо се е случило това, ние сме подготвили процедури това да става максимално бързо”, подчерта Божанов.

По негови данни 30 милиона е струвало изграждането на „държавния облак“.

Прегледана: 22465

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече