Кисинджър: Украйна да отстъпи част от територията си на Русия. Зеленски: 2022 г., не 1938!

- Advertisement -

Русия и Украйна са длъжни да седнат на масата на преговорите колкото се може по-скоро, заявил в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от руски издания. Според него, ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат да се разпространят по целия европейски континент.

Западът е длъжен да повлияе на Украйна с цел да възстанови преговорите с Русия, дори ако на Киев му се наложи да направи ред отстъпки, твърди Кисинджър.

В Киев реагираха рязко на подобно предложение, заявявайки, че Украйна няма да направи никакви отстъпки на Москва и ще защитава с бой своя суверенитет. В офиса на украинския президент смятат, че Западът настоява за това в своя изгода, за да „си напълни джобовете“.

„В кулоарите на международния икономически форум в Давос говорят: не дойде ли време за примирие, за договори с Кремъл и за връщане към бизнеса с Русия. Какво е това, нов вирус, водещ до слепота? Украйна не разменя своя суверенитет за това някой да си напълни джобовете. Най-краткият път към края на войната е – оръжие, пари, ембарго.“

Преговорите трябва да започнат в близките два месеца, преди да са възникнали напрежения, които ще бъде трудно да се преодолеят. В идеалния случай разделителна линия трябва да бъде връщане към предишното статукво“, казва Кисинджър. Това включва Украйна с Луганска и Донецка област, а Русия – с Крим.“ Това казва съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк.

Според британското издание The Telegraph с тези думи политикът е призовал Украйна да отстъпи част от територията си на Русия.

Според Кисинджър, ако бойните действия не се прекратят, то те вече ще бъдат не за свободата на Украйна. „Това ще бъде нова война срещу самата Русия“, казва Кисинджър.

Според Business Insider по този начин Кисинджър е предупредил Запада, че едно унизително за Русия поражение, може да доведе до по-широка дестабилизация.

Освен това, в своята реч на форума в Давос Кисинджър напомнил, че Русия 400 години е неразривна част от Европа и гарант за баланса на силите, затова европейските лидери не бива да отхвърлят перспективата за дългосрочно сътрудничество с Руската федерация. Политикът уточнил, че не си струва Москва да бъде подтиквана към съюз с Пекин.

Украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия, съобщи БТА, позовавайки се на украинската агенция УНИАН. Зеленски спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

Тези „велики геополитици“, които предлагат подобни решения, пренебрегват „интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир“, каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес. Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, посочи той.

Украинският президент изрази недоумение от това, че въпреки „руските ракети… въпреки десетките хиляди убити украинци… въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените украински градове“, в „Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна“. За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-ра, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен“, заяви Зеленски.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които „бързат за поредна среща с диктатора“, каза той, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Преди дни бяха обявени резултати от проучване Киевския международен институт по социология, което сочи, че само 10% от украинците са готови на териториални отстъпки на Русия в името на бързото прекратяване на войната.

Прегледана: 47165

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече