Лена Бориславова: Засега само Гроздан Караджов е подал оставка

- Advertisement -

Премиерът няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри от ИТН за гласуване в парламента, стана ясно от интервю на Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за „24 часа“. До момента е налице оставката само на Гроздан Караджов. Няма законово изискване кога премиерът трябва да внесе оставките за гласуване в НС. 

Бориславова обяснява, че приоритетите в момента са да се приеме актуализацията на бюджета, промените в Закона за енергетиката за компенсациите, на които бизнесът разчита, и законопроектът за новата антикорупционна комисия. 

Тя описва как ИТН са саботирали съдебната реформа с отказа си да приемат формулата за управление на КПКОНПИ с идеята партиите в коалицията да могат да блокират действията на комисията.  Бориславова подчертава, че от реформата в КПКОНПИ зависи кога България ще получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Както е известно, трябва да бъдат направени промени в 22 закона, за да получи България парите. 

Що се отнася до 8 юни, когато министрите от ИТН напуснаха заседанието на МС, Бориславова твърди, че проектобюджетът е минал съгласувателна процедура през всички министерства. „И депутатите, и министрите на ИТН – повечето от тях, го съгласуваха без нито една забележка. Вечерта преди заседанието на Министерския съвет звъннах на г-н Станислав Балабанов да го питам да очакваме ли някакви изненади от тях в зала. Защото всичко се случва, а този проект е изключително важен. И не трябва да допускаме да става заложник на някакви егоцентрични или други подбуди. Бе ми отговорено: Няма да има проблем. И след това нещо се случи и някой реши, че трябва да стартира този процес“, казва Бориславова. 

Прегледана: 173165

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече