Групата на ИТН продължава да намалява, още един депутат напусна

- Advertisement -

Парламентарната група на ИТН продължава да се смалява. След първоначалното разцепление, при което я напуснаха 5-има депутати, днес към отцепниците се присъедини и колегата им Кирил Симеонов. Логично е да се очакват и други. Следващата седмица предстои вотът на недоверие срещу кабинета „Петков“. Затова управляващите със сигурност ще засилят усилията си да привлекат депутати от опозицията на своя страна, съобщава в. Сега.

В почивката на пленарното заседание, след като обяви, че напуска ИТН, Кирил Симеонов внезапно се озова в стаята в парламента, където се разполагат вече бившите му колеги. Каква беше причината, така и не се разбра. Пред стаята обаче изведнъж изникна групичка депутати от ПП, начело с председателя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев. Пред журналисти той изрази притесненията си, че бившите колеги на Симеонов се опитват да му повлияят, за да го върнат обратно в партията.

„Само можем да си представяме какво се случва с него и как се опитват неговите колеги да му повлияят той да се откаже от публично заявената си свободна воля“, драматично обяви Тонев.

Малко по-късно Симеонов се измъкна от стаята, очевидно притеснен. Той отказа да коментира какво е станало вътре и какъв разговор е протекъл. Опита се да се измъкне, но десетки журналисти и депутати буквално го подгониха по кулоарите, шумно настоявайки за отговори. Гротескната сцена приключи, когато отцепникът се добра до изхода на парламента и изчезна.

По-рано Симеонов обяви решението си да напусне ИТН директно от парламентарната трибуна, в началото на пленарното заседание. Той каза, че е влязъл в политиката „абсолютно на меритократичен принцип“. По неговите думи, това означава, че „нямам родители партийци, без бизнесмени зад мен“. Разказа и за първата си среща с партийния водач Слави Трифонов, на която шоуменът го попитал за какво се бори. На това Симеонов отвърнал, че иска да се бори срещу статуквото. „Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо“, обясни той мотивите си да изостави ИТН. Става въпрос за гласуването, с което беше свален председателят на парламента Никола Минчев. Управляващите заляха с аплодисменти изказването на Симеонов.

Отцепникът добави, че години наред е опонирал на управлението на ГЕРБ във Варна. „Аз съм длъжен да изляза и да го заявя: Аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС, и когато се прибера довечера при децата си, аз трябва да мога да ги погледна в очите“, завърши той. И се запъти към края на пленарната зала, където сега седят другите депутати, напуснали ИТН.

Управляващите го посрещнаха станали на крака, с ръкопляскания, викове „Браво“ и прегръдки. И с основание – те очакват подкрепа от отцепниците. С още половин дузина като Симеонов ще възстановят мнозинството си в парламента.

„Мисля, че това беше много силна и емоционална проява на парламентаризма. Г-н Симеонов има моите адмирации за куража да излезе и да каже тези неща тук“, похвали отцепника водещият пленарното заседание Мирослав Иванов.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, причакан от журналистите в парламентарните кулоари, не беше склонен да коментира. „Дайте ми да видя, просто се успах, сега идвам“, отклони той запитванията за съдбата на групата му.

Прегледана: 18265

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече