Иво Инджев: Борисов иска Западът да го хареса отново

- Advertisement -

“Съгласен съм с президента Радев”, изригна днес (вчера – бел.ред.) бившият ни премиер Борисов в пореден изблик на съгласие с най-демонизирания до неотдавна негов главен персонален враг. Поводът: предложението на ЕС за посредничество за решаване на спора между София и Скопие, което Радев също така изненадващо подкрепи.

Разликите между позициите на двамата остават. Радев днес се изказа от Пловдив в подкрепа на т.н. френско предложение, но само в частта, която предвижда записването на българите в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ. След което изброи още няколко други условия за преодоляване на българското вето.

Излиза, че Борисов е съгласен с Радев, който всъщност не е съгласен да се вдига ветото. За разлика от самия Борисов, който нахлу днес на този терен в ролята на централен нападател на отбора на борците срещу ветото, което сам наложи в битността си на автократ, от когото зависеше всичко в държавата.

Един от изводите от бомбастично обявеното решение на Борисов е косвеното му признание, че той е наложил ветото на Македония, за да не му бъде застрашен коалиционния формат с ВМРО. Защото ВМРО и днес не приема “френското предложение”, но за бившия премиер това вече не е застрашаващо автокрацията му обстоятелство. Вече може да прегази съюзническия си ангажимент от близкото минало с лекота.

Целта на Борисов е прозрачна. Води го неистовото желание да бъде отново приласкан и припознат от Запада като прозападен и ключов играч в България. В края на краищата рязко спад(н)а у нас и по света влиянието на Путин, когото обслужи подло в ущърб на Украйна с руския газопровод, платен с български милиарди. Да развалиш играта на Кремъл срещу разширяването на ЕС в Западните Балкани при новата ситуация вече е печеливша позиция. А как скланяше глава на рамото на кремълското джудже!


На втори план, но не и по значение за него, изплува реваншизмът на Борисов срещу очерталия се негов актуален враг номер едно. Вече не е Радев, а Кирил Петков. Нарече го днес лъжец и страхливец.

Иво Инджев, Фейсбук

Прегледана: 9855

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече