Първи отцепник от „Възраждане“: Елена Гунчева напуска Костадинов с остри критики

- Advertisement -

Народната представителка Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане“.

Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета „Петков“ в сряда заради здравословен проблем.

Като причини за решението си, тя изброява проблеми с пиара на партията, както и кадровата политика. „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст”, написа тя.

Гунчева добавя и че усеща лично отношение към нея, „безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които са били взети от партийната каса“, както и сътрудничеството на партията й с ГЕРБ.

„Вчера стана ясно, че се оформи нова коалиция в парламента – ПП, ДПС, ДБ и ГЕРБ. Тази коалиция прие да се вдигне ветото над преговорния процес с Македония, което днес трябва да се обсъжда в парламента. И снощи, изненадващо, една вече бивша депутатка от Възраждане, е изживяла катарзис по отношение на организацията и политиката ни. Мисля, че и за слепците е ясно защо се случва това”. Това пък написа лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов в личния си профил във Facebook.

„Отцепленията и разцепленията хич да не плашат. Що да правим, когато сме си българи и от една обща болест страдаме – колкото капи, толкова и капитани“ – Гоце Делчев”, отбеляза той. „Това, разбира се, няма да ни спре днес да защитим българската позиция в Народното събрание, нито ще спре Възраждане да управлява страната самостоятелно. Атаките и клеветите срещу нас ще стават все по-силни с всеки изминал ден. Което ни показва само и единствено, че сме на прав път”, добавя лидерът на „Възраждане”.

„Бях изключително изненадан, да не кажа шокиран, сутринта от това, което чух, защото буквално до вчера вечерта се притеснявахме изключително много за г-жа Гунчева да не би да стане инвалид, защото миналата седмица тя ни обясни, че се намира в изключително тежко състояние. Каза, че не може да излиза от дома си, да пътува, трудно се придвижва до лекар. Не бяхме сигурни дали ще успее да дойде за вота на недоверие. Писах й, тя ми отговори  и ми изпрати снимки, на които се твърди, че показва нейното лошо физическо състояние”, заяви по-късно Костадинов по Нова тв.

„Оказа се, че вчера, след като мина гласуването във Външна комисия за вдигането на ветото над Северна Македония, при оформянето на тази шокираща за много хора нова коалиция между ДПС, ДБ, ГЕРБ и ПП по отношение на Северна Македония явно може би сега целта е да се отклони вниманието от това, което днес ще се коментира в залата”, каза още той.

Костадинов коментира твърденията на Гунчева, че пред стаята на „Възраждане” често е идвала Десислава Атанасова. „Пред стаята ни често има десетки журналисти. Ако имаше нещо подобно, то щеше да се види. Тези думи не отговарят на истината, най-малкото защото в повечето случаи гласуваме по съвсем различен начин”, посочи лидерът на „Възраждане”.

„Това, което се случва в момента, се случва няколко часа, след като беше ясно показано, че в парламента се оформя нова коалиция между ДПС, ДБ, ГЕРБ и ПП. В момента, в който ще се коментира днес въпросът за вдигането на ветото над РСМ, който смятам, че за 100% от българите е еднозначен, се създава изкуствен скандал”, смята депутатът.

На обвиненията от страна на Гунчева, че депутатите от „Възраждане” не са свободни да изразяват личните си позиции, той отговори така: „Това не е цензура, напротив. Това е принципът, по който действа всяка една друга политическа сила. Всеки един наш народен представител има право на лично мнение и то никога не е ограничавано, но когато той реши да изкаже нещо като лично мнение, трябва да го сподели като такова. Многократно се е случвало, тук Гунчева е права за някои от нещата, които е написала, че и аз, и другите членове на парламентарната група сме й правили забележки за езика, който тя държи, защото не бива един народен представител да си позволи да държи език, който видяхме примерно онзи ден от Асен Василев”.

Прегледана: 72895

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече