Проф. Кантарджиев: През есента ще има нова ваксина срещу ковид

- Advertisement -

Проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравни въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, препоръча възрастните хора и тези с придружаващи заболявания да си поставят втора бустерна доза от ваксините срещу коронавирус, предаде БНТ.

За съжаление, последното секвениране на Covid-проби беше преди около месец, тогава в София 12% бяха вариант BA.5. Мисля, че той вече е доминиращ, каза той. Според Кантарджиев това може да се дължи на прибиращи се от летищата, от морето в Гърция, както и от летуващите у нас.

Той заяви, че сегашният вирус протича много по-леко, но не бива да се неглижира разпространението му. BA.5 е 30 пъти по-лесно разпространим от уханския, но за щастие преминава доста по-леко, добави експертът и призова да сме внимателни и към бактериалните инфекции.

Възрастните, хората с придружаващи заболявания е редно да си направят втори бустер, 7000 души вече са го направили през последната седмица, каза още Кантарджиев.

У нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта, като Кантарджиев уточни, че тя няма да се прилага като първа доза.

Касата да поема PCR изследванията, каза още бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Прегледана: 180175

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече