13 области вече са в жълтата COVID зона

- Advertisement -

13 области на страната вече са в жълтата зона за разпространение на COVID-19, показва статистиката на единния информационен портал. При тях заболеваемостта надхвърля 100 на 100 000 на 14-дневна база, като най-високи са данните за София-град – с 240 на 100 000 заболели. Във Варна и Бургас нивото е 208 и 202 заболели на 100 000 души.

В жълтата зона са още Враца, Добрич, Перник, София област, Ямбол, Пловдив, Разград, Габрово, Стара Загора, Благоевград.

1139 са новите случаи на вируса за последното денонощие. Направени са 6210 тестове, което прави 18% дял на положителните проби. 

Настанените в болница са 460 души, новопостъпилите за денонощие са 79 души. 76% от тях не са ваксинирани.

За едно денонощие здравните служители са поставили 3266 дози ваксина.

ИТН се притесняват от „ковид истерия“

От ИТН, които бяха яростни противници на ваксинационните сертификати, днес се обявиха срещу евентуално затягане на анти ковид мерките. „С тревога и безпокойство наблюдаваме опитите на здравните власти в страната, горещо подпомагани от масирана, еднопосочна медийна кампания, за реновиране, ребрандиране и реанимиране на ковид истерията“, обяви от парламентарната трибуна депутатът Андрей Чорбанов в декларация от името на партията.

Той заяви, че макар и силно вирулентни, новите подварианти на ковид протичат много леко и затова е „нереалистично“ да се говори за сериозна опасност за общественото здраве. Според Чорбанов усилията на властите трябва да се насочат към адекватното лечение и информиране на рисковите групи, вместо към повсеместно въвеждане на ограничителни мерки, които ще провокират обществено недоволство.

Прегледана: 179720

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече