Доц. Попов: Има нов симптом за ковид – загуба на слуха

- Advertisement -

Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. Това съобщава министерството на здравеопазването, като цитира доц. Тодор Попов от катедрата по УНГ болести на Медицинския университет. Доц. Попов е и лекар в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

По думите му засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

 „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва доц. Попов. Той предупреждава, че COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.

МЕРКИ

От днес маските се връщат в градския транспорт на София. Те са задължителни за всички, пътуващи с автобус, тролей, трамвай, метро или маршрутка в столицата, с изключение на децата под 6-годишна възраст.

Маски се носят задължително и в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, заведения за социални услуги.

Бургас, Варна, София, Софийска област, Габрово, Перник, Силистра, Стара Загора са в червена зона. На много места вече има въведени задължителни маски в лечебни заведения, аптеки, социални домове, а на места – и в градския транспорт.

Прегледана: 173045

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече