Пътищарите излизат на протест, кабинетът обвини АПИ

- Advertisement -

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, е „пропуски в документацията за участие“. Това съобщиха от правителствената информационна служба по повод очаквания днес национален протест на пътните строители. 

„Обществените поръчки бяха обявени през април 2022 г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи. С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон“, казват от Министерския съвет. Днес се очаква брифинг за казуса със зам.-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков и Ивайло Стайков.

Според строителния бранш държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности по стари договори за ремонт и поддръжка на около 80 фирми. „От 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки“, заяви пред БНТ Стефан Чайков от Браншова камара „Пътища“.

От своя страна председателят на комисията по регионална политика в НС Настимир Ананиев коментира, че държавата е заложник на обстоятелства и трябва да подпише празен чек на пътните фирми.

Днес от 9 ч. започват протестите на пътните фирми, организирани от Браншовата камара „Пътища“ заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. Към протеста се присъединява и Камарата на строителите в България.

В центъра на София демонстрацията ще бъде пред служебния вход на Народното събрание, а шествие ще тръгне и по Околовръстното шосе на столицата. Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната стачкуващите ще затварят трасетата в рамките на 1 час – от 10 до 11 ч.

Прегледана: 25775

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече