Мълния: Путин обяви частична мобилизация

- Advertisement -

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви частична мобилизация на част от територията на Русия. Предложение за това било внесено от Министерсвото на отбраната и от Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ. Руският лидер се обърна на живо към народа на страната едновременно по Първи канал на държавната телевизия и основните телевизионни канали, които прекъснаха програмите си за да излъчат президента.

Путин трябваше да произнесе речта си още вчера в 20 ч., но го отложи по неясна причина.

Съгласно изявлението на Путин частичната мобилизация се обявява от днес, 21 септември. Президентът вече е подписал указ за това.

„Това решение е взето във връзка с необходимостта от запазване на суверенитета и целостта на Русия.“ – обясни руският лидер, като подчерта, че на военна служба ще подлежат само онези руснаци, които подлежат на запас.

Призованите на служба граждани на страната ще преминат допълнително обучение с отчитане на опита от спецоперацията. Те ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, които служат по договор, каза Путин.

Президентът каза още, че мобилизационните дейности ще започнат днес, 21 септември. На 20 септември Държавната дума единодушно одобри въвеждането на понятията „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“ в Наказателния кодекс. Приетите промени в Наказателния кодекс предполагат наказателна отговорност за грабеж по време на война, отказ от изпълнение на заповедите на командирите, отказ от участие във военни действия и нарушаване на реда за отбрана.

Въпреки обявената мобилизация, Кремъл продължава да нарича войната, която води срещу Украйна на нейна територия специална военна операция. След частичната мобилизация основните цели на спецоперацията, според Путин, остават непроменени – това е на първо място освобождаването на Донецката и Луганската народни републики. Още преди референдумите, Москва юридически приравни сепаратистките военни формирования на Луганск и Донецк за де факто част от руската армия. „Вече дадох указания на правителството и на Министерството на отбраната изцяло и в най-кратки срокове да определят правният статут на доброволците, както и на бойците от частите на Донецката и Луганската народни републики. Той трябва да бъде същият. като на редовния военнослужещ на руската армия“, каза президентът.

В обосноваващата част на решенията в изявлението си руският президент се върна към традиционната риторика на Кремъл за опасността от т. н. Колективен Запад. Путин напомни на зрителите увереността си, че целта на Запада е да унищожи Русия.

„Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни.“ – каза руският автократ.

Путин посочи, че Западът „вече директно казва, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошъл моментът за самата Русия да се разпадне на много региони и региони, смъртно враждебни един към друг.“

По повод на подготвяните псевдореферендуми на териториите на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, окупирани от Русия, държавният глава на Руската федерация каза, че Русия „няма морално право да предава близки хора – жители на ДНР и ЛНР, за да бъдат разкъсани от палача, и не може да не отговори на желанието им да определят собственото си бъдеще“.

Още преди изявлението на Путин от сутринта в сряда финансовите пазари реагираха на напрежението от вторник с лек спад в курса на рублата. Курсът на долара на Московската борса за първи път от 12 септември се качи на ниво над 61 рубли за долар.

Прегледана: 162210

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече