Пълен абсурд: В българско село за 3 г. гласуваха 8 пъти

- Advertisement -

Честите избори в България родиха куриози. На жителите на едно село се наложи да се явяват пред урните цели 8 пъти през последните 3 години; на друго – „само“ 7.  Освен четирите парламентарни вота и един президентски (на който се ходи отделно на балотаж), животът на тези хора бе разнообразен с общински и селски избори.

При това в някои случаи частичният местен вот бе лишен от смисъл, защото следваше да се гласува за един единствен кандидат, за съпругата на по-стар или пък се случи нещо трето екстравагантно.

Първото село е Ветрен дол, община Септември. През 2020 г., след много дълга сага, включваща арест за корупция и безстопанственост, освобождаване, митинги…, бе свален от поста общинският кмет Марин Рачев. Година по-късно за незакрита фирма бе отстранен и първият човек на Ветрен дол Димитър Христосков. Съответно жителите на селото трябваше да участват в следния сюжет: гласуват за кмет на Септември и избират Веска Рачева, съпруга на отстранения Марин Рачев; няма как да не я изберат, понеже тя е единствен кандидат; в два тура преизбират и Христосков. Дали е имало смисъл и от селски вот говори фактът, че Христосков е неизменен кмет от 2011 г. А след толкова много избори, парламентарният вот сега премина с 29% избирателна активност, тоест с 10% под националната. 

Второ село е Брестак, община Вълчи дол. Селският кмет там починал, след което частичният вот се печели от единственият кандидат Нели Димитрова. На общинския кмет Георги Тронков пък се появиха главоболия с антикорупционната комисия заради конфликт на интереси (подписвал платежни документи на местен футболен клуб, макар да членува в управата му). Стигна се до общински избори, спечелени вчера на първи тур от Тронков.

Случайно или не всички изброени имена гравитират към ГЕРБ. Малко изключение са последните 2 години за кмета на Ветрен дол, който смени партията на Борисов с тази на Цветан Цветанов.

Автор: Диян Иванов, Сега

Прегледана: 153765

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече