Експерт обясни защо падна цената на газа

- Advertisement -

Факторите са няколко, но основният фактор е това, че на борсите паднаха цените, като на холандската борса, защото пазарът достигна насищане на потреблението. Тоест, когато пада потреблението, тоест заявките за газ, спадат и цените, каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Големите заявки, голямото потребление беше в периода до септември, когато се пълнеха газовите хранилища. Нашето все още се пълни, хранилището в Чирен ще е пълно 80% до края на месеца, а ще стигне и до 90%. Това е един фактор, вторият фактор е, че „Газпром“ изгуби силата си на влияние от геополитическа гледна точка. От 28% дял на внос на природен газ в Западна Европа, той падна под 10 % и вече неговата сила намалява, обясни той по Нова телевизия.

И другото е, че Норвегия увеличи изключително много добива и вноса на газ, увеличиха се количествата на втечнения газ, който внася Западна Европа, тоест, падна делът на спекулативните газови доставки, допълни Хиновски

Разбира се, не изключвам при една ескалация на войната в Украйна или други геополитически фактори да наложат повишаване, но ние сме малко встрани от европейските пазари и стоим в малко по-спокойни води, каза още  той.

Ние трябва да имаме няколко източника. За нас в момента от най-висок приоритет е да се акселерира изграждането на терминала в Александруполис, в който ние имаме дялово участие от 20%. Тъй като това е наш терминал имаме най-висока степен на сигурност и страната трябва да положи всички усилия този обект да бъде приключен на време. Имаме информация, че строително-монтажните работи закъсняват, обясни експертът.

Прегледана: 151220

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече