Трагедия край Елхово: Мигрант застреля български граничен полицай

- Advertisement -

Граничен полицай е убит в района на Елхово до границата с Турция, съобщи МВР. Инцидентът е станал снощи, около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

На метри от селото е граничната бразда, където се е случил инцидентът. В съвместния наряд е имало служител на „Гранична полиция“ и военнослужещ. В резултат на изстрелите граничният полицай, който е бил на около 30-години, е загинал на място, а военнослужещият е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Към мястото на инцидента, който се намира в гориста местност, са насочени най-близките гранично полицейски наряди.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

За случая са уведомени дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор.

Очаква се днес сутринта на място да пристигне и вътрешният министър Иван Демерджиев и да даде повече информация пред РДГП „Елхово“.

Ежедневно в село Голям Дервент преминават групи с нелегални мигранти, каза за БТА кметският наместник Иван Франсъзов по повод инцидента, при който загина граничен полицай в района на българо-турската граница до селото.

По думите му в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още кметският наместник. „Всеки ден минават мигранти. За тях няма почивка, няма събота, няма неделя. Това е ежедневие, за тях няма спирка“, добави той.

Мигранти са стреляли

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничен полицай. 30-годишният служител на МВР е убит снощи около 20.35 часа в района на елховското село Голям Дервент.

По думите на главен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Минитерство на отбраната се натъкват на срез на оградата.

„Слизайки от служебното МПС, нашият служител осветява среза и последва изстрел от съседната територия на Република Турция. Още с първия изстрел колегата е убит. Военният успява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са произведени 10-15 изстрела. За щастие той остава невредим“, обясни главният секретар на МВР.

Комисар Петър Тодоров уточни, че след стрелбата групата мигранти се оттегля към вътрешността на Турция.

„Осъществен е контакт с турските власти и са предприети действия. Това, което искам да подчертая е, че ще вземем всички необходими мерки. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд с цел безопасност на служителите. Другото, което е изключително важно, е да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само около стотина ефективни. Това води до чувство на безнаказаност в трафикантите. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните мерки“, категоричен бе главният секретар на МВР.

Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му, полицаите, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са подготвени.

„Това е първото нападение срещу наши служители с огнестрелно оръжие до момента. Имаше досега нападение с хладно оръжие“, уточни Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че през нощта видеонаблюдението улавя само силуети.

„Знае се накъде е тръгнала групата. Турските колеги са изпратили екипи, но за малко са се разминали. Турската страна работи активно. Правят се огледи и от двете страни на границата. Имаме уверение, че ще ни бъде предоставена цялата информация“, каза Иван Демерджиев.

Прегледана: 134325

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече