Все още няма следа от Александър, издирват го в София и Радомир

- Advertisement -

Безрезултатно премина издирването на малкия Александър и през тази нощ. 12-годишното дете от Перник, което има аутизъм, изчезна в петък и оттогава полиция, доброволци и близки не спират да го търсят вече пето денонощие. Вече се претърсват не само Перник и горите около града, а и крайни западни квартали на София, а също и в Радомир.

През изминалата нощ доброволци претърсваха града, като се включиха и хора от други градове, съобщи БНТ. Един от тези доброволци е Ина Календерова, която е дошла от Благоевград.

„Обходили сме почти целия район на Перник. Обхождаме и Радомир и се надяваме това да продължи докато не се намери детето и ние ще продължим усилено да го правим. За съжаление без резултат, но се надяваме, че полицейските органи си вършат усилено работата точно в района, където е загубено детето. За съжаление нашите екипи от доброволци не са допускани дотам, понеже има термокамери, кучета и хората се опитват максимално да са полезни един на друг“, заяви доброволката.

В издирването на момчето са включени кучета, хеликоптер и термокамери. От полицията проверяват всеки постъпил сигнал, но от детето. От прокуратурата пък заявиха, че няма доказателства за извършено престъпление срещу момчето.

Вчера от МВР обявиха, че издирването на Александър ще продължи докато детето не бъде намерено.

Кметът на Перник Станислав Владимиров вчера коментира пред Нова телевизия, че „колкото повече дни минават, за съжаление, песимизмът започва да ни обзема”. По думите му са били обходени абсолютно всички места, на които предполагали, че може да е 12-годишният Александър.

В издирването вече се включиха водолази, които са проверили водоемите в района. Търсят и 9 полицейски кучета, които обаче досега не са открили следа.

Сашко е с тежка форма на аутизъм, висок е 1,50 м, облечен е в черна блуза с надпис, сиво шушляково яке, тъмносини дънки. Обут е маратонки „Адидас“ и носи розова играчка – плюшено мече. Изчезва около 16:00 ч. в петък следобед при разходка с баща си в гората при Профилакториума в Перник. Бащата е с детска церебрална парализа и двигателни затруднения, а Сашко е хиперактивен.

Албена Стоилова от Окръжната прокуратура в Перник посочи, че до момента са разпитани свидетели от близкия кръг на детето. Няма доказателства, че Александър е жертва на престъпление, допълни тя. И отрече циркулиращата в социалните мрежи информация, че бащата е подложен на детектор на лъжата. Бащата обаче е разпитан два пъти – веднъж на мястото, където е изчезнало детето, а след това и по-подробно в прокуратурата. „Показанията му не са противоречиви“, посочи Стоилова. Тя напомни, че момчето и преди е бягало, но бързо е откривано без намесата на властите.

Във вторник стана ясно, че детето не е било на училище в четвъртък и в петък, като обяснение за този детайл поне публично не е известно.

Логопедите, които работят с детето, изпратиха до Нова телевизия писмен анализ с насоки за поведението му. В анализа се посочва, че той е изключително жизнено и лъчезарно дете, което не се страхува от хората, а напротив – в голяма част от случаите дори търси внимание, обича много да прегръща хората, които познава и са от обкръжението му. Има ехолалична реч, т.е. повтаря отделни думи или част от изречение, което е чул. Отговаря на елементарни въпроси с една дума. В някои случаи е възможно при задаване на въпрос „как се казваш“ да отговори Сашо. Музиката го успокоява. Не е агресивен и не проявява автоагресия. Смело дете е, не се страхува от тъмното. Обича реда, не би се изплашил от непознати. В някои ситуации може изобщо да не обърне внимание на хора около него. Дори да ги забележи, не би бил агресивен и не би тръгнал да бяга. Невинаги реагира на името си, в повечето случаи реагира само на познати лица. Реагира на шумове, но е трудно да се предвиди какво би направил в ситуация като сегашната, ако е изложен на много силен шум. Логопедите правят уговорката, че нямат представа как детето би реагирало в реална среда, тъй като са работили с него само в кабинет

Прегледана: 18625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече