ГЕРБ гласува промени в Изборния кодекс нощес, Борисов ги отмени сутринта, скандал в парламента

- Advertisement -

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде неочаквана пресконференция в централата на партията и отмени повечето промени в Изборния кодекс, които в среднощно заседание правната комисия прие. Те бяха прокарани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. Тази сутрин в пленарна зала избухна скандал. 

„Някои се опитват да ни пришиват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни“, заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от Сега.

„Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм. Общественият съвет към ЦИК не само, че не трябва да бъде закрит (това се случи снощи), а напротив – удвоете го. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни. Предлагам да говорите с колегите“ – обърна се той към Десислава Атанасова и Томислав Дончев,  много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини.

Той нареди и да се остави район „Чужбина“, който също бе премахнат в правна комисия.“Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли, ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори“, заяви Борисов.

„Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава – да го докаже. Нямаме повод да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват. До среднощ слушах дебатите в парламента. Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.“, заключи Борисов. “ В никакъв случай колаборация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили“, добави и Томислав Дончев.

В парламента депутатите от „Продължаваме промяната и „Демократична България“ заявиха, че няма да влязат на нито едно заседание в пленарната зала заради промените в изборния кодекс. Напрежението от продължилия 18 часа дебат на правната комисия се пренесе и в пленарната зала.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов видя в заседанието „демонстрация на силата на ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта чрез избори“. Той обвини БСП, че са демонстрирали пълната си лоялност към ГЕРБ и ДПС. „Сглоби се коалиция на реванша“, обобщи Иванов.

„Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха“. Така председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров определи резултата от заседанието.

Гюров заяви, че решението за връщане на хартиената бюлетина е „атака срещу българските граждани, прогонени да търсят бъдеще в Европа“ и че „хартиената мафия е минала и през изборния кодекс“. „Не си правете илюзии, вече нищо не гарантира вашия вот, машините са превърнали в принтери на бюлетини, печатат бюлетината и после ГЕРБ и ДПС броят, премахвайки бюлетини толкова, че да им излезе сметката“, каза Гюров. И се обърна към бившите коалиционни партньори от БСП:  „Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, предупреди Гюров.

След неговото изказване депутатите на ПП и „Демократична България“ демонстративно напуснаха пленарната зала, което бе посрещнато със смях и аплодисменти от страна на политическите им противници. И даде повод за подигравателна забележка от страна на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който иронично се обърна към водещия заседанието Вежди Рашидов с молба да наложи наказание на ПП заради обидите:  „Мафията напуска, защото от тази трибуна не веднъж сме ви призовавали, господин  председател, да правите забележка на хората, които явно са се настанили в явно нарушение на закона и да наричат своите колеги мафия не е добре“, заяви Карадайъ.

В кулоарите на парламента Кирил Петков каза лаконично, че „хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията“. Бившият премиер заяви, че в момента съществува огромна червена линия, но не между партиите в НС, а между българските граждани и политиците.

Прегледана: 130785

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече