Защо в цяла Германия днес вият сирени и телефони

- Advertisement -

Днес в цяла Германия тестват сирените за предупреждение при катастрофи. Алармата ще прозвучи и по мобилните телефони, дори ако звукът им е изключен. Какво трябва да знаете?

Най-късно след наводненията през юли 2021 в Германия стана ясно колко е важно в страната да има добре функционираща система за предупреждения. Тогава много хора не бяха предупредени навреме за задаващата се катастрофа. Затова отговорните федерални служби решиха, че системата за предупреждения трябва да бъде разширена. 

След провала през 2020

След провала на мащабния тест на сирените през 2020 година, днес германската Служба за защита от катастрофи и бедствия провежда нов тест. Очакванията са той да премине по-успешно. Преди две години много от сирените в страната въобще не се включиха. А мобилните приложения на телефоните заработиха с около 20 минути закъснение.

Очаква се днес в 11 часа из страната да започнат да вият сирени на най-високото предупредително ниво 1. Тъй като става дума за тест, хората, които чуят предупредителният сигнал, не бива да предприемат нищо. В 11:45 тестът би трябвало да е приключил.

Новото тази година: аларма по мобилните телефони

Тази година страната тества и нова система за предупреждения от катастрофи и по мобилните телефони – т.нар. Cell-Broadcast-System. Очаква се и мобилните телефони из цялата страна да поручат предупредително съобщение, което ще бъде съпроводено от много силен аудиосигнал. Той ще прозвучи в 11 часа – дори и ако звукът на мобилния телефон е изключен. Освен това мобилните телефони ще вибрират, а при някои съобщението ще бъде изчетено автоматично от компютърен глас. 

Мобилните телефони няма да получат съобщението само ако са в самолетен режим. 

Освен сирените и мобилните телефони в теста участват и други канали за съобщения – радио, телевизия, както и предупредителни приложения, които могат да се инсталират на мобилните телефони, например NINA или Katwarn. Известно е, че в Германия приложението NINA е инсталирано от 13 милиона мобилни телефони. Предупреждения ще се появят и по рекламни табла из градовете, ще се чуват и по високоговорителите и информационните системи на германските железници.

Днешният тест обхваща отново цялата страна. Това обаче далеч не означава, че навсякъде ще вият сирени. В Берлин например това няма да се случи – там разчитат на другите канали за предупреждение. Причината: в началото на 1990-те предупредителните сирени в Берлин бяха премахнати. И в Оснабрюк е малко вероятно да се чуят предупредителни аларми по улиците, защото много от предвидените 27 сирени все още не са монтирани. 

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 71010

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече