Демерджиев: 38 служители на МВР са наказани заради случая със Семерджиев

- Advertisement -

Ще търся среща с председателя на парламента в рамките на тази седмица, за да поискам промените в Закона за движение на пътищата да влязат възможно най-бързо в дневния ред на парламента, каза в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той ще поиска също приоритетно да се гласуват и промените, свързани с нелегалната миграция. Внесли сме предложения за промени, имаме уверението, че ще бъдат разгледани, каза Демерджиев.

Според служебния министър трябва да се прилагат по-ефективни наказания при тежки катастрофи и при водачи, които имат много нарушения на пътя. Част от тези хора са с висок обществен статут и очевидно към такива хора съдебната система подхожда по-различно, коментира Демерджиев. Част от тези шофьори са извършили много нарушения през годините, залавяме много такива водачи. Този процес започва от полицията и трябва да бъде завършен успешно от съда, смята вътрешният министър.

Има четири или пет законопроекта, свързани със сигурността, които трябва да бъдат разгледани приоритетно от парламента, добави Демерджиев. По думите му ситуацията невинаги може да бъде променена само със усилията на МВР. Той заяви, че затова още следващата седмица ще поиска среща  с представители на прокуратурата и със служебния министър на правосъдието.

Иван Демерджиев коментира и случая с журналиста Христо Грозев, който бе обявен за издирване от руските власти. По думите му няма нова информация по казуса. Министърът още не е получил отговор от руска страна в какво точно е обвинен Грозев. Тази информация се изисква по дипломатически канали, не става бързо, уточни той. В зависимост от отговора от руската страна, ще преценим какви действия да предприемем. По случая държавата си свърши работата доколкото може. Следим го много внимателно, там, където е необходимо, се намесват и службите, допълни той.

Задържането вчера на британския гражданин Дейвид Бодил, който се издирва с червена бюлетина от Интерпол, е реализация на ДАНС, с участието на МВР, обясни още Демерджиев. Според него става дума за рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци.

По отношение на промените в системата на МВР Демерджиев подчерта, че години наред тя е била политизирана и „хората на този“ са водели тихи войни с „хората на онзи“. Системата на МВР трябва да е деполитизирана. Когато бъде сменен министър, професионалното тяло трябва да продължи да работи, смята той. По думите му има много добри професионалисти, отстранени по политически причини и системата се е обезкървила откъм експерти.

Демерджиев коментира и случаи на връзки между служители на МВР и обвиняеми – като Георги Семерджиев. 38 служители са наказани по случая, каза той. Възнагражденията в системата не са толкова големи, единственият стимул на служителите да си вършат съвестно работата, е моралният, смята служебният министър.

Прегледана: 103625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече