Навръх рождения си ден: Корнелия Нинова получи третия мандат и букет рози от президента

- Advertisement -

Президентът Румен Радев връчи папката с третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

Държавният глава връчи букет от червени рози на председателката на социалистите, тъй като тя днес празнува рожден ден. От своя страна Нинова пък му даде кутия с шоколадови бонбони.

„БСП не само успя да съхрани диалога с всички политически партии, но и показа, че може да прави компромиси. Да влиза в коалиции и да взаимодейства добре с новите и със старите политически формации. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство“, обърна се към Нинова Радев.

Лидерката на БСП заяви от своя страна, че партията ще продължи да търси съгласие.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от държавния глава на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание не бяха реализирани.

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на „Продължаваме Промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство.

Прегледана: 98980

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече