Румен Радев: Нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на смъртта

- Advertisement -

Спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война е източник на национална гордост за всички българи, защото нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на смъртта. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с представители на организации на български евреи в Израел.

Срещата се проведе по инициатива на организациите Съюз на емигрантите от България в Израел („Ихуд Олей Булгария“), „Български културно-информационен център“ и Дружество за приятелство „Израел-България“, а поводът е отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война през настоящата година. В срещата участваха известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и посланикът на Държавата Израел у нас Йорам Елрон.

„Един малък народ, заедно със своето правителство, църква и интелигенция успя да спаси еврейските си сънародници в един от най-мрачните периоди от човешката история и за нас е задължение да продължим този завет, като не допускаме нови прояви на антисемитизъм“, заяви Радев.

Той отбеляза, че „благодарение на акта на храброст и толерантност, осъществен от България през Втората световна война, цялата еврейска общност в страната, наброяваща около 50 хиляди души, преживява войната“.

Представителите на организациите на българските евреи поставиха въпроса за необходимостта от ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство и засилване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата.

В рамките на срещата са обсъдени и „предизвикателствата, свързани с манипулацията на историческите факти за действията на България по време на Втората световна война. Обща бе позицията, че са необходими обединени усилия за отстояване на историческата истина за спасяването на българските евреи от България и българския народ, като представителите на организациите на българските евреи изразиха решимост да допринесат за това“, съобщават от пресцентъра на „Дондуков“ 2.

Прегледана: 26575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече