Данъчните ще проверяват дали българите с къщи в Гърция могат да си ги позволят

- Advertisement -

След Дубай Националната агенция по приходите е започнала проверки на българи с имоти и в Гърция. Проверяват се доходите им и дали те съответстват на имотното им състояние.

Това съобщи пред БНТ изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов. „В момента текат проверки, някъде правим и ревизии, ако установим, че има недекларирани доходи. В такива случаи налагаме 10% данък плюс лихва за съответния период. Някои случаи даваме на КПКОНПИ и може да се прецени, че имотът трябва да бъде конфискуван. При проверките повечето граждани си доказват парите“, обясни Михайлов.

Той увери, че  когато приключат проверките, ще уведоми обществеността за резултатите.

Шефът на НАП посочи, че продължават и проверките на българи с имоти в Дубай. Емирството обаче отказвало да предостави информация и за банковите сметки на българи там.

Както стана известно още през миналата година, 23-ма българи с имоти в Дубай се проверяват от НАП. За четирима от тях текат и данъчни ревизии.

„Над 100 хиляди лева неплатени данъци до момента са събрани в резултат на тези ревизии“, съобщи днес Борис Михайлов.“ Скоро от Дубай ще получим и пълния списък на българите с имоти там. Става дума за около 200 души“, посочи още той.

Данъчният шеф все пак подчерта: „Това, че имаш имот в Дубай или другаде в чужбина не значи, че си лош човек. Възможно е да се женят там – красиви жени си вземат съответни мъже и по този начин придобиват имота. Други са инвестирали парите си“.

Шефът на НАП отрече да има чадъри над фирми и даде пример с „Лукойл“, който за първи път от 2007 г. насам платил през миналата година корпоративен данък. „Има и други фирми, за които в предишни години е имало чадъри, но сега всички фирми внасят данъците си в бюджета“, увери Михайлов. Нямало проблеми и с постъпленията от хазарт, където също има ръст. „Заварих малка дирекцийка в НАП, която да отговаря за контрола над хазартните фирми, след закриването на Държавната комисия по хазарта. Разширихме я и сега текат сериозни проверки дали се внасят всички данъци и такси. Но там конкуренцията нараства, с това и постъпленията – преди три години имаше само две фирми за онлайн залагания, сега са 18“, посочи Михайлов.

Той отчете „прекрасна събираемост“ на данъци и осигуровки тази година. Към средата на март НАП са събрали 6.4 млрд. лв. приходи, което е 752 млн. лв. или 13% повече от същия период на миналата година. Постъпленията от ДДС са с 211 млн. лв. или с 9% повече.

След като Агенция Митници събра през 2022 г. рекордните 13.4 млрд. лв., тази година към днешна дата отчита с 500  млн. лв. повече приходи от миналата година, отчете и изпълнителният директор на агенцията Павел Геренски.

„Половината от постъпленията в хазната идват от акциза на тютюневи изделия, горива и алкохол, а той се начислява върху физически обеми, реализирани на пазара, а не върху стойността им. Следователно тези добри резултати не се дължат на инфлацията, а на подобрената събираемост от страна на Агенция Митници“, обясни Геренски. Той припомни и последните данни от изследването на незаконните цигари за четвъртото тримесечие на 2022 г., които показват, че делът на контрабандните тютюневи изделия е паднал до рекордно ниско ниво от 1.5%.

Прегледана: 89400

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече