Безмитният внос от Украйна изведе зърнопроизводители на протест

- Advertisement -

Зърнопроизводители започват от днес тридневни протести на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам срещу безмитния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Земеделците обявиха, че между 10 и 11 ч. всеки ден до 31 март ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. 

„Исканията ни са България да не удължава действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Той бе приет през май 2022 г. и изтича в края на май тази година“, заяви пред БНР Боян Димов, председател на областния съюз на земеделските кооперации в Силистра.

Заради интензивния украински внос на зърнени култури в страната складовете на българските производители са пълни със залежала продукция, каза Димов. Специално за силистренска област залежалата продукция била за 34 млн. лв., а в цялата страна – за 800 млн. лв.

„Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи“, обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър. От него очакват да чуят какви мерки ще предприеме служебният кабинет срещу вноса от Украйна, но също така и мерки за справяне с „тежката ситуация в сектор земеделие, ниски изкупни цени и невъзможност за реализация на родната продукция“.

„Българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост“, каза Костадин Костадинов.

Големият проблем на българските зърнопроизводители, че евтини украинска пшеница и слънчоглед подбиват техните пазари навън и не е ясно как точно българското правителство може реши този проблем.

У нас украинско зърно за производство на хляб не се използва, обяснява още от миналата година председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя уточни, че ако допреди месец се е внасяла украинска пшеница, тя се е ползвала основно за фуражи, защото украинските продукти не отговарят на нашите изисквания за фитосанитарен контрол. И посочи, че в момента България има излишък от 1 200 000 тона пшеница, която миналата година по това време е била с два пъти по-висока цена. „Днес вече е с ниска цена, няма търсене, защото се отвориха коридорите към един огромен пазар, който беше наш пазар – това е турският и арабският пазар“, поясни Кукушева.

Прегледана: 86745

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече