Бомбеният тормоз продължава, експерт съветва училищата да не използват лични пощи

- Advertisement -

Възможно е атаките да са насочени директно срещу изборите. Училищата трябва да спрат да използват незащитени пощи, предоставени от МОН, предлага бившият министър на електронното управление и ИТ експерт Божидар Божанов.

Изказването му е по повод ежедневните сигнали за бомби в училища и университети в цялата страна. Припомняме, че бомбеният тормоз продължава и днес.

“Абсолютно е възможно атаките да са насочени директно срещу изборите. Това не е типична хакерска атака, която я прави още по-трудна за неутрализиране, защото това са легитимни имейли и няма техническо средство, с което да бъде спряно изпращането им”, казва той в позиция, разпространена от пресцентъра на „Демократична България“.

“Една първа стъпка, която със сигурност в дългосрочен план е правилна – училищата да спрат да използват лични пощи – abv.bg, mail.bg, включително чуждестранни. Министерство на образованието е закупило лицензи за “Офис 365”, която предоставя по-високо ниво на защита. При откриване на спам и такъв тип атаки и социално инженерство чрез имейл, “Офис 365” би хванал такъв тип съобщения и би ги филтрирал”, обясни той

Важно е МВР да има ясно разписан протокол и да използва добрите практики от другите страни, за да прецени вероятността това да е проста фалшива заплаха. Кибер елементът е само входната точка, оттам нататък следват действия в реалния свят, обясни Божидар Божанов.

Днес заплашителни имейли с твърдение за поставени взривни устройства са получили десетки училища във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора, съобщава БНТ.

Във Варна засегнати са 18 училища, получили съобщения за бомба около 9 ч днес. Сградите им са проверени от служител на полицията. Учебният процес, за разлика от предишни дни, не е преустановен.

В град Стара Загора училищата са 15, в областта – още 15, съобщава bTV.

Анонимните сигнали за бомби са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани като „важно съобщение“. Навсякъде са изпратени полицейски екипи. Предприети са действия по процедура. Учениците и персоналът на училищата са евакуирани. На място в едно от заплашените заведения е комисар Лазар Христов – директор на областната дирекция на полицията, уточнява БНТ.

15 са и бомбените заплахи в Бургас.

В няколко училища в София също са получени заплашителни мейли.

Прегледана: 82045

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече