Прокуратурата разследва опит за терористичен акт срещу Гешев

- Advertisement -

Прокуратурата разследва терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев, извършен с мощна бомба с 3 кг тротилов еквивалент. При избухването си тя е направила огромен кратер и е изместила бронирания джип, в който освен Гешев се е возило и неговото семейство. Това обяви пред журналисти зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

Сарафов твърди, че взривното устройство е било поставено край банкета, на голям завой, където се очаквало скоростта да е по-ниска. В момента, в който край мястото е минал автомобилът на Гешев, бомбата е гръмнала, като огненият стълб е бил с височина 4-5 метра, а дупката е с 30-40 см дълбочина. Бомбата е била с осколки и е била насочена към пътя, твърди още той.

Според Сарафов някой е следил маршрутите на главния прокурор, а Гешев е бил мишена за убиване. „Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече, че маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита“, обяви директорът на Националната следствена служба.

Сарафов на няколко пъти подчерта, че само случайността е предотвратила смъртен случай. В същото време той допълни, че няма нито един пострадал. „С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого. Не мога и да кажа къде е главният прокурор в момента“, заяви още той.

Сарафов твърди, че районът е изследван, включително със следови кучета, и че на място са намерени „маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана“. „Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и може би са имали визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават“, заяви по адрес на извършителите шефът на следствието.

Кортежът на главния прокурор Иван Гешев е претърпял инцидент, съобщи часове по-рано бТВ. Той е станал по пътя от Самоков към село Ковачевци. 

Пътят беше частично затворен в местността Ярема.

Иван Гешев е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент се е отклонил за събитие на младшите прокурори. Пътувал е в брониран автомобил, с който е бил в Украйна. По него имал щети, както и по дървета около пътя. 

Часове след инцидена, МВР даде официална, но оскъдна информация по случая. Главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че около 11.45 ч. е имало инцидент с главния прокурор Иван Гешев на пътя от Самоков към село Ковачевци, като при него няма пострадали – нито самият Гешев, нито служител на НСО, нито обикновени граждани.

Тодоров обяви, че прекъсва отпуска си заради инцидента. По думите му, към мястото са изпратени множество екипи на полицията, създаден е и щаб с всички служби на МВР, които имат отношение по случая, както и представители на НСО и ДАНС. Във вторник премиерът Гълъб Донев свиква специално съвещание, на което представители на МВР, ДАНС, прокуратурата да обобщят информацията.

След изявлението, в което Тодоров не спомена нито веднъж думата взрив, той отказа да отговаря на каквито и да е въпроси.

Според информация на БНТ в момента тече и спешно съвещание в прокуратурата.

РЕАКЦИИ

Първа политическа реакция дойде от лидера на ИТН Слави Трифонов, който се изказа с Фейсбук статус, както обикновено прави. „Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление. Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава“, написа Трифонов.

Според него има два аспекта в този атентат – обществен, защото не е важно името на главния прокурор и кой е той, а институцията. И втори – чисто човешки, защото ако този атентат беше успял, щеше да заличи едно българско семейство.

Прегледана: 40885

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече