Наша гордост! Българка ще прави сладки и бисквитен портрет за коронацията на Чарлз

- Advertisement -

Българка ще подготви сладките и бисквитен портрет за коронацията на крал Чарлз III на 6 май, предаде бТВ. 

Силвия Янковски е получила предложението преди месец, а  миналата година приготвя бисквити за платинения юбилей на кралица Елизабет II. Сега поканата е да направи сладки за тържествената церемония за възкачването на трона на Чарлз III. 

„Реших, че ще направя дисплей с краля, още не съм им го дала, утре ще дойдат да го вземат и бисквити. Като събитието ще бъде отразено три пъти“, разказа тя.

Освен за церемонията на 6 май, творенията на Силвия ще бъдат изложени и през юни галерия в Краков и в английското посолство във Варшава.

„Реших, че тази година искам да е нещо по-различно от бисквитите, които обикновено правя. Бях чела една статия за краля, където се казва, че той обича да градинарства и да рисува. Затова реших, че този дисплей искам да е като картина и да има цветя“, допълни тя.

Използвала е няколко различни снимки – едната е на мястото, където той живее и една снимка от официален негов портрет, която са дали от Бъкингамския дворец

„Четири различни дизайна са, като едната е с официалната покана за коронясването, а другите две са с инициалите на крал Чарлз III и кралица Камила. Бисквитите общо за трите събития са 200. Отнема много време, но напредвам. Последните две седмици работя почти денонощно, за да свърша навреме“, добави Силвия Янковски.

Преди осем години тя заминава за Лондон, където се запознава със съпруга си, който е английски дипломат и заедно обикалят света. Живели са в Англия, Румъния, Ботсвана и Полша. Тя е сред най-награждаваните майстори на бисквити и мъфини в света. 

„За мен е голяма чест да виждам реакциите на хората и възхищението, това, че нещо такова е оценено. Всички много се радват, разглеждат, разпитват, не могат да повярват, че всяко е ръчно правено“, разказа Силвия Янковски.

Докато живее в България, сладкарката работи като учителка по рисуване и интериорен дизайнер. А откакто започва да се занимава с декорация на бисквити, започват и десетките награди и отличия от международни конкурси.

„Наистина са много, имам няколко много любими – един ретро телефон, направен от 1 бисквити, с него спечелих Best Show на Cake International. Докато бяхме две години и половина в Ботсвана, даже година след това Африка ме вълнуваше страшно много, всичко е толкова различно, всички цветове и извивки на тела и животни. Доста неща направих на тема Африка“, добави тя.

Освен участията в състезания, през последните две години Силвия става и жури. Тя е съдия на най-голямото в света състезание за сладкарство Cake International, оценява и различни конкурси в България, Англия, Бразилия, Южна Африка, Франция и Русия.

Прегледана: 91050

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече