Борисов: Искат ми имунитета, за да няма правителство

- Advertisement -

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че категорично няма да се откаже доброволно от депутатския си имунитет. Това беше първият му коментар, след като Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на бившия премиер и настоящ депутат по т.нар. дело „Барселонагейт“ за пране на пари.

„Трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента. Две години бях без имунитет! Защо вчера решиха да го искат. Защо вчера, а не преди един месец? Целта е да няма правителство – ясно и точно?“, коментира Борисов и на въпрос дали ще си даде имунитета той отговори с: „Категорично не“.

Той иронично попита дали вчера служебният МВР министър Иван Демерджиев и службите са разбрали за мъртвите души и за изтичането на секретна информация.

Според него неслучайно е пуснат и записът от заседанието на Националния съвет на ПП, като целта е електоратите на двете партии да настръхнат. „В момента, в който гласувахме закона за контрол на главния прокурор, атаките започнаха“, каза Борисов. Той обяви, че няма какво да коментира по „Барселонагейт“. „Нямам никакви притеснения на въпроса. Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания! Какво повече да отговоря? Аз Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея, нито каквото и да било“, заяви той. 

Борисов отново каза, че трябва да има редовно избрано правителство и че днес „ще се видим пак с ПП и ДБ“. „Хаосът в държавата е толкава голям вече, особено при липсата на бюджет. Това, което се случва на Балканите – на 400 км се пребиват в Косово, канселират се срещи на президенти в Европа, войната в Украйна е смазваща“, заяви Борисов.

https://www.facebook.com/v3.2/plugins/post.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3bc032226792dc%26domain%3Dwww.segabg.com%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.segabg.com%252Ff2721549d76ca54%26relation%3Dparent.parent&container_width=619&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovanewstv%2Fvideos%2F1188750585102493%2F&locale=en_US&sdk=joey

Само часове по-рано Софийската градска прокуратура обяви, че предлага на главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Бойко Борисов във връзка с делото „Барселонагейт“.

„От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица средства, придобити в резултат на извършено престъпление, за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“, гласи лаконичното съобщение на държавното обвинение.

Според прокуратурата по делото „Барселонагейт“ са събрани доказателства за пране на пари срещу Борисов.

Досега няма случай, в който градската прокуратура да е предложила на Гешев да поиска депутатски имунитет и той да не го е сторил. След като Гешев поиска имунитета, парламентът трябва да одобри свалянето му. Ако Борисов реши, може да декларира и сам, че се отказва от него.

Делото „Барселонагейт“ беше образувано през 2020 г., но доскоро изглеждаше, че прокуратурата го държи на трупчета. То обаче беше извадено от чекмеджето, след като лично главният прокурор Иван Гешев го спомена в изявлението си на 15 май, когато демонстративно скъса оставката си и обяви, че от името на Борисов е бил притискан да се оттегли. Прокуратурата междувременно съобщи, че делото не е на трупчета, но има да се превеждат документи от чужбина и тепърва да се назначават счетоводни експертизи. Явно всичко това се е случило на бързи обороти в последните дни.

През януари Гешев обещаваше делото да приключи до месец-месец и нещо, след това, преди раздора му с ГЕРБ, започна да дава заден и срокът се премести за края на годината.

На 25 май обаче, Борисов беше призован като свидетел по делото. Той се яви в прокуратурата, придружен от депутатите от ГЕРБ и от фенове. Адвокатът му Менко Менков коментира след разпита, че Борисов е бил разпитан като свидетел и няма нищо ново във въпросите, които са му задавани.

Само ден преди прокуратурата да предложи свалянето на имунитета на Борисов, в прокуратурата на разпит беше строителният предприемач Александър Сталийски, близък на лидера на ГЕРБ. 

През февруари 2020 г. испанското издание „Ел Периодико“ писа, че испанските власти разследват дали Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Ema BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка и мис „Бикини“ Борислава Йовчева. Става дума за луксозно имение в каталунския град, в което живееше Йовчева с дъщеря си Ема. Въпреки че за неин собственик се афишира бизнесменът Александър Чаушев, къщата е апортирана във фирма на младата жена и нейния баща Георги Йовчев. Веднага след избухването на скандала имотът бе освободен и обявен за продажба.

Междувременно Йовчева се омъжи за Йордан Христов. Преди време бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова разказа как й е помогнала да се установи в Дубай, защото „това е семейството на премиера, макар и той да не го признава“. 

Затвореният бутик и фирмата Ema BGS S.L. пък бяха купени от съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, показа разследване на BIRD. Магазинът е станал собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя, от своя страна, го е продала на бившата съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат.

Вчера прокуратурата рестартира и друго дело, свързано с Борисов – за снимките на кюлчетата и пачките в чекмеджето му. То се оказа прекратено на 10 май от Софийската градска прокуратура, но когато по случая се разшумя, Софийската апелативна прокуратурата откри пропуски в разследването и нареди то да продължи.

ПОДКРЕПА

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски призова Борисов да даде имунитета си доброволно. По думите му това е законовата процедура – прокуратурата иска имунитет и този, на когото се иска имунитетът, си дава имунитета. „Ако няма притеснения, ако всичко това, което твърди г-н Борисов  –  че няма къща в Барселона, че няма нищо общо с това обвинение, най-резонно е да си даде имунитета сам“, заяви Свиленски. И допълни, че ако се стигне до гласуване на имунитета на Борисов в пленарната зала, столетницата ще гласува „за“. 

Свиленски не пропусна да упрекне и бившите коалиционни пратньори на БСП ПП-ДБ. Според него „тези, които арестували Борисов, сега търсили „всевъзможни схеми“ да го спасят“.

В същия дух се изказа и депутатът от ИТН Станислав Балабанов: „Има държавни институции, които отговарят и искат имунитета на Борисов. Ако се стигне до пленарна зала, ще подкрепим това искане“, каза той.

Прегледана: 83500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече